Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Doktorand i medicinsk vetenskap - Inflammation och hjärnskada hos nyfödda

Titel på projektet: Inflammations-inducerad metabol programmering av microglia vid perinatal hjärnskada

Arbetsuppgifter

Allmänt om utbildning på forskarnivå: Utbildning i medicinsk vetenskap motsvarar studier om sammanlagt 240 högskolepoäng. Utbildningen bedrivs på heltid och ska leda till doktorsexamen. Utbildningen består i att genomföra ett vetenskapligt projekt och att delta i kurser på forskarnivå om minst 30 högskolepoäng. Utbildningen avslutas med att doktoranden skriver en vetenskaplig sammanläggningsavhandling eller en monografi motsvarande minst 120 högskolepoäng. För mer information om utbildning på forskarnivå vid Sahlgrenska akademin se den allmänna studieplanen http://sahlgrenska.gu.se/doktorandportalen/doktor_fran_start_till_mal/forskarutbildningsamnen

Projekt: Inflammation är en viktig drivkraft i utvecklingen av hjärnskada hos nyfödda, vilket ofta leder till utvecklingsstörningar och hjärnskada. Den vanligaste infektionen hos för tidigt födda barn är koagulas-negativa stafylokocker, såsom Staphylococcus epidermidis (Staph EpiE). Ett nytt koncept inom immunologi är att en familj av inhemska immunreceptorer, så kallade Toll-Like Receptors, är viktiga i bakterieinducerade inflammatoriska processer genom "metabol programmering" av immune celler. Staph. Epi-bakterier uttrycker lösliga faktorer, inklusive lipopeptider, som aktiverar Toll-Like receptor 2. Deras roll i patogenesen av inflammations-inducerade hjärnskador är inte känd. Den centrala frågeställningen i den aktuella ansökan är att systemisk inflammation leder till aktivering av Toll-Like receptoraktivering, vilket resulterar i immunreaktioner i hjärnan, nedsatt mitokondriell energiomsättning och ökad sårbarhet för hjärnskada. Vi föreslår att sirtuiner (klass III-histon-deacetylaser) är viktiga molekyler som förmedlare dessa effekter och därmed utgör ett potentiellt mål för neuroprotektion. Vi kommer att undersöka hur den kliniskt relevanta infektionen Staphylococcus epidermidis påverkar inflammation i hjärnan, metaboliska funktioner och hjärnskada. Vidare kommer nya hjärnskyddande strategier att testas.

Doktorandprojektet består av 3 delprojekt med de specifika målen att studera:
- Effekter av Staphylococcus epidermidis infektion på energimetabolism (oxidativ fosforylering, glykolys) och sirtuin aktivitet i hjärnans immunceller - mikroglia 
- Vilken roll spelar en kliniskt relevant infektion, Staphylococcus epidermidis, vid neonatal hjärnskada
- Sirtuins som ett nytt mål för att behandla perinatal hjärnskada

Doktoranden kommer att arbeta i en interaktiv grupp, inklusive både kliniska och prekliniska forskare. Projektet kommer att ge doktoranden en rad metodologiska tekniker, inklusive in vitro murin mikroglia kulturer, odling av Staphylococcus epidermidis bakterier, metabolisk analys, mitokondriell respirationsanalys, multiplex Elisa, qPCR, flödescytometri och in vivo kirurgi av både vildtyp och transgena djur. 

Behörighet

För tillträde till utbildning på forskarnivå krävs både grundläggande och särskild behörighet. Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som:
1. avlagt examen på avancerad nivå, eller
2. fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
3. på annat sätt inom eller utom landet förvärvat motsvarande kunskaper.

Särskild behörighet till utbildning på forskarnivå har den som med godkänt resultat fullgjort kurs engelska B/6 eller har bedömts ha förvärvat motsvarande kunskaper genom tidigare studier.

Bedömningsgrund

Urval bland sökande som uppfyller krav på grundläggande och särskild behörighet baseras på förmågan att tillgodogöra sig utbildningen på forskarnivå. Vid bedömningen fästs särskild vikt vid dokumenterade kvalifikationer avseende:
- specifika kunskaper och färdigheter inom ämnesområdet och närliggande forskningsområden
- erfarenhet av vetenskaplig teori och relevanta forskningsmetoder
- vetenskaplig analys och presentation styrkt genom uppsats, examensarbete, vetenskapliga publikationer eller liknande. 

Anställning

Tidsbegränsad anställning 4 år, med omfattning 100%. Placering: Sahlgrenska akademin, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för fysiologi. Tillträde enligt överenskommelse.

Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1998:80. Som innehavare får enbart förordnas den som är antagen till utbildning på forskarnivå. Förutom skyldighet att ägna sig åt egen forskarutbildning kan innehavaren åläggas att fullgöra tjänstgöring som avser utbildning, forskning och administrativt arbete enligt särskilda bestämmelser i förordningen.

En ny anställning som doktorand gäller för högst ett år. Anställningen får förnyas med högst två år i taget. Den sammanlagda anställningstiden får dock inte vara längre än vad som motsvarar fyra års utbildning på forskarnivå på heltid.

Universitetet tillämpar lokalt avtal om lönesättning av doktorander.

Kontaktuppgifter för anställningen

Har du frågor om projektet är du välkommen att kontakta huvudhandledaren Carina Mallard, carina.mallard@neuro.gu.se

För mer information om utbildning på forskarnivå vid Sahlgrenska akademin se http://sahlgrenska.gu.se/doktorandportalen

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Du ansöker om att till att bli antagen till forskarstudier via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Till ansökan ska du bifoga vidimerade kopior som styrker din behörighet, både vad gäller studier på avancerad nivå och engelska B/6. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Ansökan ska vara inkommen senast 2017-11-22

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.  

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 38 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?