Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Doktorand i medicinsk vetenskap - Striatala kretsars betydelse vid beroendesjukdom

Titel på projektet: Betydelsen av striatala neuroadapationer vid etablering av beroendesjukdom

Arbetsuppgifter

Allmänt om utbildning på forskarnivå: Utbildning i medicinsk vetenskap motsvarar studier om sammanlagt 240 högskolepoäng. Utbildningen bedrivs på heltid och ska leda till doktorsexamen. Utbildningen består i att genomföra ett vetenskapligt projekt och att delta i kurser på forskarnivå om minst 30 högskolepoäng. Utbildningen avslutas med att doktoranden skriver en vetenskaplig sammanläggningsavhandling eller en monografi motsvarande minst 120 högskolepoäng. För mer information om utbildning på forskarnivå vid Sahlgrenska akademin se den allmänna studieplanen http://sahlgrenska.gu.se/doktorandportalen/doktor_fran_start_till_mal/forskarutbildningsamnen

Projekt: Missbruk och substansberoende är ett globalt problem som orsakar stort mänskligt lidande och betydande kostnader för samhället. Närmare en halv miljon svenskar är drabbade av beroendesjukdom, men kunskapen om varför vi blir beroende och vad som krävs för att tillfriskna är begränsad.

I detta prekliniska doktorandsprojekt testas hypotesen att omkoppling av neuronala kretsar i striatum förstärker de beteenden som leder fram till beroendesjukdom. Striatum är en hjärnregion som är av betydelse för motoriska färdigheter men även involverat i högre kognitiva funktioner. Tidigare forskning från gruppen för Beroendemedicin, där detta doktorandprojektet kommer att utföras, har visat att signaleringen i den del av striatum som tidigare sammankopplats med mål-inriktade beteenden rubbas av beroendeframkallande substanser, och att dessa rubbningar sedan överförs och etableras i hjärnregioner av betydelse för vanebildning och belöning. Dessa progressiva förändringar tros återspeglar en omkoppling av striatala kretsar, och gruppens tidigare forskning visar att förändringarna i nervcellskommunikation kvarstår många månader efter sista exponeringen för drogen, vilket kan tolkas som att dessa effekter är livslånga.

Detta doktorandprojekt ämnar därmed definiera sambanden mellan striatal omkoppling och de beteendemässiga förändringar som sker när vi går från ett rekreationsmässigt användande av drogen till ett missbruk. Genom prekliniska studier på gnagare kommer doktoranden kombinera beteendestudier med elektrofysiologi för att kartlägga de processer som ligger till grund för denna progressiva omkoppling. Doktorandprojektet avser definiera om omkopplingen leder till specifika beteendemässiga förändringar av betydelse för beroendesjukdom, samt fastställa interventioner för att påskynda återhämtningen av neurotransmissionen efter drog-intag. Doktoranprojektet kommer att utföras i en kreativ miljö där det finns möjlighet att lära sig många olika tekniker, vilket ger en bra grund för en fortsatt karriär inom den neurovetenskapliga forskningen.

Behörighet

För tillträde till utbildning på forskarnivå krävs både grundläggande och särskild behörighet. Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som:
1. avlagt examen på avancerad nivå, eller
2. fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
3. på annat sätt inom eller utom landet förvärvat motsvarande kunskaper.

Särskild behörighet till utbildning på forskarnivå har den som med godkänt resultat fullgjort kurs engelska B/6 eller har bedömts ha förvärvat motsvarande kunskaper genom tidigare studier.

Bedömningsgrund

Urval bland sökande som uppfyller krav på grundläggande och särskild behörighet baseras på förmågan att tillgodogöra sig utbildningen på forskarnivå. Vid bedömningen fästs särskild vikt vid dokumenterade kvalifikationer avseende:
- specifika kunskaper och färdigheter inom ämnesområdet och närliggande forskningsområden
- erfarenhet av vetenskaplig teori och relevanta forskningsmetoder
- vetenskaplig analys och presentation styrkt genom uppsats, examensarbete, vetenskapliga publikationer eller liknande. 

Det är meriterande om sökande har dokumenterade erfarenheter inom följande metodiker: elektrofysiologi, beteendestudier (gnagare), voltametri, mikrodialys, DREADDs, optogenetik.

Anställning

Tidsbegränsad anställning 4 år, med omfattning 100%. Placering: Sahlgrenska akademin, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, sektionen för psykiatri och neurokemi. Tillträde enligt överenskommelse.

Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1998:80. Som innehavare får enbart förordnas den som är antagen till utbildning på forskarnivå. Förutom skyldighet att ägna sig åt egen forskarutbildning kan innehavaren åläggas att fullgöra tjänstgöring som avser utbildning, forskning och administrativt arbete enligt särskilda bestämmelser i förordningen.

En ny anställning som doktorand gäller för högst ett år. Anställningen får förnyas med högst två år i taget. Den sammanlagda anställningstiden får dock inte vara längre än vad som motsvarar fyra års utbildning på forskarnivå på heltid.

Universitetet tillämpar lokalt avtal om lönesättning av doktorander.

Kontaktuppgifter för anställningen

Har du frågor om projektet är du välkommen att kontakta huvudhandledaren Louise Adermark, tfn +46 (0)31 786 3975, louise.adermark@gu.se

För mer information om utbildning på forskarnivå vid Sahlgrenska akademin se http://sahlgrenska.gu.se/doktorandportalen

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Du ansöker om att till att bli antagen till forskarstudier via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Till ansökan ska du bifoga vidimerade kopior som styrker din behörighet, både vad gäller studier på avancerad nivå och engelska B/6. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Ansökan ska vara inkommen senast 2017-11-22

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut. 

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 38 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?