Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Doktorand i medicinsk vetenskap - Glykopeptider och diagnos av exotiska virus

Titel på projektet: O-GalNAc glykopeptidepitoper: Ett nytt mål för serodiagnos av infektioner med exotiska utbrottsvirus

Arbetsuppgifter

Allmänt om utbildning på forskarnivå: Utbildning i medicinsk vetenskap motsvarar studier om sammanlagt 240 högskolepoäng. Utbildningen bedrivs på heltid och ska leda till doktorsexamen. Utbildningen består i att genomföra ett vetenskapligt projekt och att delta i kurser på forskarnivå om minst 30 högskolepoäng. Utbildningen avslutas med att doktoranden skriver en vetenskaplig sammanläggningsavhandling eller en monografi motsvarande minst 120 högskolepoäng. För mer information om utbildning på forskarnivå vid Sahlgrenska akademin se den allmänna studieplanen http://sahlgrenska.gu.se/doktorandportalen/doktor_fran_start_till_mal/forskarutbildningsamnen

Projekt: För svåra virussjukdomar, t.ex. exotiska utbrottvirus som Zika och Dengue, kan även de mest högkänsliga molekylärbiologiska metoder vara otillräckliga. Det finns nämligen virusgenom tillgängligt i patientprover bara under ett kort tidsfönster och tas provet för sent missas korrekt virusidentifikation. Tidsfönstret kan dock ökas genom att man detekterar de varaktiga specifika antikroppar som virusinfektionen ger upphov till med serologiska metoder. Eftersom utbrottsvirus ofta korsreagerar serologiskt med tidigare genomgångna infektioner med närbesläktade virus uppkommer ofta tolkningsproblem.

Detta beror på att även de målstrukturer som traditionellt är bäst i serologiska analyser, virushöljets glykoproteiner, ändå uppvisar störande korsreaktivitet. Trots detta innehåller vissa virala höljeglykoproteiner ändå potentiellt ideala epitoper eftersom de binder till patientens antikroppar med hög specificitet och virusselektivitet. Dessa epitoper ingår inte traditionell diagnostik eftersom de binder bara om de har en viss kohydratkemisk signatur från den infekterade patientens vävnad. Nuvarande metoder missar därför de antikroppar hos patienten som kanske skulle vara mest värdefulla för korrekt serologisk diagnostik.

Syftet projektet är att applicera nyutvecklad metodik på viktiga utbrottsvirus och därigenom etablera ny virustypselektiv serologisk metodik.

Doktoranden kommer att använda nyutvecklad metodik för att (i) identifiera dessa vävnadsspecifika kolhydratkemiska signaturer och (ii) med utgångspunkt från resultaten skapa syntetiska virusantigen med relevanta kolhydratsignaturer att använda i selektiv serologisk diagnostik som kan skilja antikroppar mot olika närbesläktade virus från varandra. Doktorandprojektet medverkar till att förbättra vår beredskap inför det ökade hot från exotiska utbrottsvirus, som klimatförändringen håller på att ge upphov till.

Behörighet

För tillträde till utbildning på forskarnivå krävs både grundläggande och särskild behörighet. Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som:
1. avlagt examen på avancerad nivå, eller
2. fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
3. på annat sätt inom eller utom landet förvärvat motsvarande kunskaper.

Särskild behörighet till utbildning på forskarnivå har den som med godkänt resultat fullgjort kurs engelska B/6 eller har bedömts ha förvärvat motsvarande kunskaper genom tidigare studier.

Bedömningsgrund

Urval bland sökande som uppfyller krav på grundläggande och särskild behörighet baseras på förmågan att tillgodogöra sig utbildningen på forskarnivå. Vid bedömningen fästs särskild vikt vid dokumenterade kvalifikationer avseende:
- specifika kunskaper och färdigheter inom ämnesområdet och närliggande forskningsområden
- erfarenhet av vetenskaplig teori och relevanta forskningsmetoder
- vetenskaplig analys och presentation styrkt genom uppsats, examensarbete, vetenskapliga publikationer eller liknande. 

Det är meriterande om sökande har dokumenterad erfarenhet av arbete med virus i cellkultur, inkluderande kolhydratbiologiska metoder.

Anställning

Tidsbegränsad anställning 4 år, med omfattning 100%. Placering: Sahlgrenska akademin, institutionen för biomedicin, avdelningen för infektionssjukdomar. Tillträde enligt överenskommelse.

Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1998:80. Som innehavare får enbart förordnas den som är antagen till utbildning på forskarnivå. Förutom skyldighet att ägna sig åt egen forskarutbildning kan innehavaren åläggas att fullgöra tjänstgöring som avser utbildning, forskning och administrativt arbete enligt särskilda bestämmelser i förordningen.

En ny anställning som doktorand gäller för högst ett år. Anställningen får förnyas med högst två år i taget. Den sammanlagda anställningstiden får dock inte vara längre än vad som motsvarar fyra års utbildning på forskarnivå på heltid.

Universitetet tillämpar lokalt avtal om lönesättning av doktorander.

Kontaktuppgifter för anställningen

Har du frågor om projektet är du välkommen att kontakta huvudhandledaren Sigvard Olofsson,
tfn +46 (0)31 342 4659, sigvard.olofsson@gu.se

För mer information om utbildning på forskarnivå vid Sahlgrenska akademin se http://sahlgrenska.gu.se/doktorandportalen

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Du ansöker om att till att bli antagen till forskarstudier via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Till ansökan ska du bifoga vidimerade kopior som styrker din behörighet, både vad gäller studier på avancerad nivå och engelska B/6. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Ansökan ska vara inkommen senast 2017-11-22

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.  

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 38 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?