LEDIGA ANSTÄLLNINGAR 1:e Forskningsingenjör, visstids anställning 20-21 månader

Den nya institutionen för marina vetenskaper är en tvärvetenskaplig akademisk miljö som inkluderar biologi, kemi, oceanografi geologi och kulturvård.

Vår undervisning och forskning sträcker sig från vattencirkulationen under polarisen till biogeokemiska flöden i djuphavet, och från grunda sjögräsängar till djupa rev av kallvattenkorall. I dessa miljöer studerar vi olika nivåer av biologisk organisation från gener, individer och populationer, till samhällen och ekosystem; omsättning och cirkulation av kemiska substanser; vattenutbyte; och sedimenten som miljöarkiv. biologi, kemi, oceanografi, geologi och kulturvård och kombinerar dessa områden för att förstå konsekvenserna av naturliga och antropogena förändringar i miljön. Institutionen ansvarar för kandidat- och masterprogrammen i marina vetenskaper men våra lärare undervisar också på andra program vid den naturvetenskapliga fakulteten. Institutionen har sin hemvist på huvudcampus i Göteborg och vid de två marina forskningsstationerna på Tjärnö och Kristineberg (www.marine.gu.se).

Arbetsuppgifter

Göteborgs universitet utför provtagningar och analyser av makroskopisk mjukbottenfauna längs svenska västkusten på uppdrag av Havs och vattenmyndigheten, Länsstyrelsen i Västra Götaland och Bohuskustens vattenvårdsförbund. I uppdraget ingår insamling, bearbetning, kvalitetskontroll och utvärdering av data från undersökningen samt rapportering till datavärd och till ”HAVET” eller motsvarande digitala publikation / presentation av data.

I arbetet ingår cirka två veckors fartygsbaserad provtagning årligen under maj månad längs svenska västkusten. Fältarbetet omfattar provtagning av mjukbottnar med bottenhuggare, sållning samt fixering (etanol) av proverna.

En betydande del av arbetet utgörs av identifikation av marina ryggradslösa djur (makrofauna).

Doktorsexamen i marin biologi eller motsvarande.

Bedömningsgrund

Erfarenhet av identifikation av marina mjukbottenslevande ryggradslösa djur (makrofauna) från svenska västkusten, speciellt havsborstmaskar som är den dominerande djurgruppen. Svensktalande är ett krav.

Önskvärt/meriterande

Viktiga personliga egenskaper är att vara bra på praktisk och teoretisk problemlösning, lagarbete, oberoende och uthållighet.

Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta:

Fredrik Pleijel, forskare 031-786 9679 fredrik.pleijel@gu.se

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 38 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.