LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Universitetsadjunkt i Konsthantverk med inriktning textilfärgning

HDK – Högskolan för design och konsthantverk har som ambition att vara en av de mest attraktiva och spännande konstnärliga högskolorna i Europa. Här bedrivs forskning och utbildning inom design, konsthantverk och utbildningsvetenskap. Institutionen är engagerad i samhällets stora och små frågor och bidrar till ett hållbart samhälle och en bättre framtid. Verksamheten är placerad vid två campus: HDK Göteborg, i centrala Göteborg, som har utbildningar inom Design, Konsthantverk och Utbildningsvetenskap samt vid HDK Steneby, Dals Långed, Dalsland som har utbildningar inom Design och Konsthantverk

Vi söker nu en universitetsadjunkt i textilfärgning och materiallära. Anställningen är placerad både på HDK i Göteborg och på HDK vid Steneby.

Arbetsuppgifter

Som lärare vid HDK Göteborg och HDK vid Steneby kommer du att möta studenter som läser sitt första år av kandidatprogrammen i Textilkonst och Textil – Kropp - Rum. Där undervisar du i olika färgningstekniker och hur dessa kan tillämpas i textila konstnärliga praktiker. En viktig del av undervisningen handlar om textil materiallära och hur dessa kunskaper utnyttjas inom färgning.

Handledning av studenter är en viktig del då du som lärare stödjer studenterna, individuellt och i grupp; i att undersöka och problematisera färgning som konstnärligt verktyg. Kursen färgning & materiallära ger studenten en stabil grund för vidare undersökande av färgning som verktyg och uttryck samt ger studenten en förståelse för textilfärgningens bredd, historia och möjligheter.

Den anställde ska i samverkan med de två programansvariga planera undervisning och handledning i kurserna.

Kvalifikationer

Djup kunskap och erfarenhet av färgning med sura och reaktiva färger, färgningsmetodik, färgblandningsmetodik, prov-/laboratoriefärgningar

Kunskap om textila material med tyngdpunkt på naturfiberområdet (dess egenskaper, karaktärer, användningsområden, kulturhistoria, miljöaspekter, fiberidentifiering)

Erfarenhet av egen konstnärlig praktik i ämnesområdet

Erfarenhet av undervisning och handledning inom högskola

Förmåga att leda och genomföra utbildning och pedagogisk verksamhet av hög kvalitet

God förmåga att förmedla kunskap

Mycket god samarbets– och kommunikativ förmåga

God organisatorisk förmåga

Goda kunskaper i engelska är meriterande.

Eftersom HDK är del av en statlig myndighet ställs också krav på kunskaper och förståelse för hur det är att arbeta som statligt anställd och att stå bakom myndighetens grundvärderingar.

Vi kommer att göra en helhetsbedömning och anställa den som anses ha de bästa förutsättningarna att genomföra de ovan beskrivna arbetsuppgifterna. Stor vikt läggs vid personlig lämplighet.

Anställning

Anställningen är en tidsbegränsad anställning under perioden 5 mars 2018 – 29 april 2018. Omfattning: 60%. Sammantaget blir det cirka 140 timmar. Placering: Högskolan för Design och Konsthantverk, Göteborg och Steneby. Tillträde: Snarast enligt överenskommelse

Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta:

Jonas Rooth, enhetschef konsthantverk, telefon: +46(0)709-55 59 53, epost: jonas.rooth@hdk.gu.se

Otto Samuelsson, enhetschef Steneby - konsthantverk och design, telefon: +46(0)31- 786 14 26, epost: otto.samuelsson@hdk.gu.se

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga- kontaktpersoner

Ansökan

Sista ansökningsdag är 2017-11-30

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 38 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.