LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Förste forskningsingenjör med inriktning mot fotojonisering av atomer och molekyler

Institutionen för fysik vid Göteborgs universitet är lokaliserad i moderna lokaler på Chalmersområdet i Johanneberg och har cirka 80 medarbetare. Kommunikationsmöjligheterna är goda, både nationellt och internationellt. Forskningen är fokuserad inom ämnena atom- och molekylfysik, den kondenserade materiens fysik, spinntronik, komplexa system samt biofysik och genomförs i en internationell miljö med omfattande nationella och internationella samarbeten. Utbildningen på institutionen inkluderar undervisning på kandidat- och mastersprogram i fysik, fysik på lärarutbildningar och kurser i fysik som riktar sig till allmänheten. Fysikcentrum i Göteborg, ett nära samarbete med fyra andra institutioner inom den naturvetenskapliga fakulteten och Chalmers tekniska högskola, skapar en innovativ miljö för alla institutionens forskare och studenter.

Ett av de mest framgångsrika forskningsområdena vid institutionen för fysik vid Göteborgs universitet är atom- och molekylfysik med särskilt fokus på elektronkorrelationer i flerfaldig joniserade system. Dessa studeras med hjälp av avancerade multi-partikel korrelationsspektroskopimetoder och under användning av strålning i det ultravioletta och röntgen spektralområdet. Institutionen har pågående projekt vid synkrotronljusanläggningar som t.ex. MAX-IV i Lund och fri-elektron-lasrar som t.ex. FERMI i Italien samt vid Lunds Laser Centrum, och är i färd med att införskaffa ett nytt högeffektlasersystem till generering av ultrakorta strålningspulser i det extremultravioletta spektralområdet, så-kallade attosekundspulser. Dessutom har institutionen ett flertal experimentella uppställningar för framställande av negativ laddade joner som intar en särställning i den pågående atom- och molekylfysikforskningen vid Göteborgs universitet.

Institutionen söker nu en Förste Forskningsingenjör med dokumenterad erfarenhet av att bygga, utveckla, samt underhålla multi-partikel korrelationsspektrometrar i kombination med de ovannämnda ljuskällor samt hanteringen av högeffektlasersystem.

Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna består i att stärka och komplettera den befintliga forskningsinriktningen inom atom- och molekylfysik med särskilt fokus på multi-partikel korrelationsstudier under användning av ljuskällor av senaste rönen. Innehavaren av anställningen förväntas både kunna underhålla vår befintliga multi-partikel korrelationsspektrometrar och det nya lasersystemet som vi är i färd med att införskaffa samt utveckla relaterat instrumentering till tidsupplösta elektronkorrelationsstudier på atomer och molekyler. Innehavaren av anställningen förväntas också utveckla forskningssamarbeten inom och utanför institutionen på nationell och internationell nivå inom dessa områden samt ansöka om externa medel från svenska och europeiska forskningsfinansiärer.

Kvalifikationer
Doktorsexamen i fysik är ett krav. Dokumenterad erfarenhet av att bygga, utveckla, samt underhålla avancerade multi-partikel korrelationsspektroskopimetoder i kombination med synkrotronljusstrålning och fri-elektron-lasrar, samt hanteringen av högeffektlasersystem till generering av ultrakorta strålningspulser i det extremultravioletta spektralområdet.

Bedömning
Vetenskaplig skicklighet inom ämnesområdet atom och molekylfysik med inriktning mot elektronkorrelationer, samt dokumenterad erfarenhet av att utveckla och underhålla experimentell utrustning inom multi-partikel korrelationsspektroskopimetoder i kombination med synkrotronljusstrålning, fri-elektron-lasrar och högeffektlasrar, samt hanteringen av högeffektlasersystem till generering av ultrakorta strålningspulser i det extremultravioletta spektralområdet. Dessutom kommer goda färdigheter inom koincidens och kovarians dataanalys anses vara ett plus.

Erfarenhet av att utveckla och underhålla experimentell utrustning inom multi-partikel korrelationsspektroskopimetoder i kombination med synkrotronljusstrålning, fri-elektron-lasrar och högeffektlasrar, samt hanteringen av högeffektlasersystem till generering av ultrakorta strålningspulser i det extremultravioletta spektralområdet skall beskrivas utförligt och kunna styrkas genom referenser som kommer att kontaktas.

Vid tillsättningen kommer den sökande att väljas som efter en helhetsbedömning av både nuvarande kompetens och framtida utvecklingspotential inom ämnesområdet, anses vara bäst kvalificerad att utföra de beskrivna arbetsuppgifterna, interagera med kollegor och övrig personal, samt bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Anställning: Tillsvidaretjänst
Omfattning: 100 %
Placering: Institutionen för fysik, Göteborg
Tillträde: 2018-01-01

För frågor gällande arbetsuppgifterna, vänligen kontakta
Raimund Feifel, professor
raimund.feifel@physics.gu.se

För frågor gällande anställningen, vänligen kontakta
Clara Wilow Sundh, personaladministratör
clara.wilow.sundh@physics.gu.se

Fackliga organisationer

Ansökan

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Göteborgs universitet är miljöcertifierat och arbetar aktivt för hållbar utveckling. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar universitetet till en bättre framtid. Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.