Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Förste forskningsingenjör med inriktning mot fotojonisering av atomer och molekyler

Institutionen för fysik vid Göteborgs universitet är lokaliserad i moderna lokaler på Chalmersområdet i Johanneberg och har cirka 80 medarbetare. Kommunikationsmöjligheterna är goda, både nationellt och internationellt. Forskningen är fokuserad inom ämnena atom- och molekylfysik, den kondenserade materiens fysik, spinntronik, komplexa system samt biofysik och genomförs i en internationell miljö med omfattande nationella och internationella samarbeten. Utbildningen på institutionen inkluderar undervisning på kandidat- och mastersprogram i fysik, fysik på lärarutbildningar och kurser i fysik som riktar sig till allmänheten. Fysikcentrum i Göteborg, ett nära samarbete med fyra andra institutioner inom den naturvetenskapliga fakulteten och Chalmers tekniska högskola, skapar en innovativ miljö för alla institutionens forskare och studenter.

Ett av de mest framgångsrika forskningsområdena vid institutionen för fysik vid Göteborgs universitet är atom- och molekylfysik med särskilt fokus på elektronkorrelationer i flerfaldig joniserade system. Dessa studeras med hjälp av avancerade multi-partikel korrelationsspektroskopimetoder och under användning av strålning i det ultravioletta och röntgen spektralområdet. Institutionen har pågående projekt vid synkrotronljusanläggningar som t.ex. MAX-IV i Lund och fri-elektron-lasrar som t.ex. FERMI i Italien samt vid Lunds Laser Centrum, och är i färd med att införskaffa ett nytt högeffektlasersystem till generering av ultrakorta strålningspulser i det extremultravioletta spektralområdet, så-kallade attosekundspulser. Dessutom har institutionen ett flertal experimentella uppställningar för framställande av negativ laddade joner som intar en särställning i den pågående atom- och molekylfysikforskningen vid Göteborgs universitet.

Institutionen söker nu en Förste Forskningsingenjör med dokumenterad erfarenhet av att bygga, utveckla, samt underhålla multi-partikel korrelationsspektrometrar i kombination med de ovannämnda ljuskällor samt hanteringen av högeffektlasersystem.

Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna består i att stärka och komplettera den befintliga forskningsinriktningen inom atom- och molekylfysik med särskilt fokus på multi-partikel korrelationsstudier under användning av ljuskällor av senaste rönen. Innehavaren av anställningen förväntas både kunna underhålla vår befintliga multi-partikel korrelationsspektrometrar och det nya lasersystemet som vi är i färd med att införskaffa samt utveckla relaterat instrumentering till tidsupplösta elektronkorrelationsstudier på atomer och molekyler. Innehavaren av anställningen förväntas också utveckla forskningssamarbeten inom och utanför institutionen på nationell och internationell nivå inom dessa områden samt ansöka om externa medel från svenska och europeiska forskningsfinansiärer.

Kvalifikationer
Doktorsexamen i fysik är ett krav. Dokumenterad erfarenhet av att bygga, utveckla, samt underhålla avancerade multi-partikel korrelationsspektroskopimetoder i kombination med synkrotronljusstrålning och fri-elektron-lasrar, samt hanteringen av högeffektlasersystem till generering av ultrakorta strålningspulser i det extremultravioletta spektralområdet.


Bedömning
Vetenskaplig skicklighet inom ämnesområdet atom och molekylfysik med inriktning mot elektronkorrelationer, samt dokumenterad erfarenhet av att utveckla och underhålla experimentell utrustning inom multi-partikel korrelationsspektroskopimetoder i kombination med synkrotronljusstrålning, fri-elektron-lasrar och högeffektlasrar, samt hanteringen av högeffektlasersystem till generering av ultrakorta strålningspulser i det extremultravioletta spektralområdet. Dessutom kommer goda färdigheter inom koincidens och kovarians dataanalys anses vara ett plus.

Erfarenhet av att utveckla och underhålla experimentell utrustning inom multi-partikel korrelationsspektroskopimetoder i kombination med synkrotronljusstrålning, fri-elektron-lasrar och högeffektlasrar, samt hanteringen av högeffektlasersystem till generering av ultrakorta strålningspulser i det extremultravioletta spektralområdet skall beskrivas utförligt och kunna styrkas genom referenser som kommer att kontaktas.

Vid tillsättningen kommer den sökande att väljas som efter en helhetsbedömning av både nuvarande kompetens och framtida utvecklingspotential inom ämnesområdet, anses vara bäst kvalificerad att utföra de beskrivna arbetsuppgifterna, interagera med kollegor och övrig personal, samt bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Anställning
Anställning: Tillsvidaretjänst
Omfattning: 100 %
Placering: Institutionen för fysik, Göteborg
Tillträde: 2018-01-01

Kontaktuppgifter
För frågor gällande arbetsuppgifterna, vänligen kontakta
Raimund Feifel, professor
031 786 9159
raimund.feifel@physics.gu.se

För frågor gällande anställningen, vänligen kontakta
Clara Wilow Sundh, personaladministratör
031 786 9134
clara.wilow.sundh@physics.gu.se

Fackliga organisationer
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

 

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Göteborgs universitet är miljöcertifierat och arbetar aktivt för hållbar utveckling. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar universitetet till en bättre framtid. Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?