Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Universitetslektor i fysik med inriktning mot lärarutbildning

Institutionen för fysik (http://www.physics.gu.se/) vid Göteborgs universitet är lokaliserad i moderna lokaler på Chalmersområdet i Johanneberg och har cirka 80 medarbetare. Kommunikationsmöjligheterna är goda, både nationellt och internationellt. Forskningen är fokuserad inom ämnena atom- och molekylfysik, den kondenserade materiens fysik, spinntronik, komplexa system samt biofysik och genomförs i en internationell miljö med omfattande nationella och internationella samarbeten. Utbildningen på institutionen inkluderar undervisning på kandidat- och mastersprogram i fysik, fysik på lärarutbildningar och kurser i fysik som riktar sig till allmänheten. Fysikcentrum Göteborg (http://www.chalmers.se/sv/centrum/fysikcentrum/Sidor/default.aspx ), ett nära samarbete med fyra andra institutioner inom den naturvetenskapliga fakulteten och Chalmers tekniska högskola, skapar en innovativ miljö för alla institutionens forskare och studenter.

Ämne

Fysik med inriktning mot lärarutbildning

Ämnesbeskrivning

Institutionen för fysik har ett långsiktigt åtagande inom ämneslärarprogrammet vid Göteborgs universitet. Lärarutbildningen befinner sig i en expansiv fas och behovet av lärare i naturvetenskapliga ämnen är mycket omfattande. I institutionens uppdrag ingår att medverka i flera av de lärarutbildningsprogram som Göteborgs universitet har examenstillstånd för. Institutionen för fysik bedriver även fortbildning riktad mot skolutveckling och fortbildning för lärare och förskolelärare i samverkan med både Skolverket och Samordningsnämnden för lärarutbildningen (SOL) vid Göteborgs universitet.

I institutionens uppdrag ingår såväl undervisning som medverkan i olika kollegiala sammanhang, så som programråd där universitetets institutioner som deltar i lärarutbildning möts. Inom ramarna för lärarutbildningsuppdraget deltar institutionen för fysik även i relevanta forum för lärarutbildning inom Naturvetenskapliga fakulteten.

Pedagogisk utveckling och utbildning för institutionens lärarpersonal har hög prioritet vilket involverar ett nära samarbete med Enheten för pedagogisk utveckling och interaktivt lärande (PIL). Institutionen har även ett engagemang i den universitetsgemensamma forskarskolan CUL (Centrum för utbildningsvetenskap och lärarforskning) där handledning av doktorander bidrar till att garantera en vetenskaplig grund för institutionens pedagogiska utveckling.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna är fokuserade kring institutionens samarbete med Samordningsnämnden för lärarutbildningen (SOL) samt institutionens undervisningsverksamhet i fysik och teknik, pedagogisk utveckling, kvalitetssäkringar av utbildningar och undervisningsadministration. Detta inkluderar administrativt ansvar, kontakter med andra enheter både inom och utanför Göteborgs universitet som är involverade i lärarutbildningar, ansvar för lärarstudenternas verksamhetsförlagda utbildning (VFU) samt handledning av lärarutbildningsstudenternas självständiga arbeten. Undervisning i högskolepedagogik vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten och PIL-enheten ingår i arbetsuppgifterna liksom samverkansuppdrag riktat mot allmänheten och skolvärlden. Förutom forskningshandledning av doktorander inom forskarskolan CUL (Centrum för utbildningsvetenskap och lärarforskning) är även tid till egen forskning inkluderad i arbetsuppgiften.

Behörighet

Behörighet för anställning som lärare finns angivna i 4 kapitel 3 - 4 högskoleförordningen samt Göteborgs universitets anställningsordning. Behörig att anställas som universitetslektor är den som dels visat pedagogisk skicklighet, dels har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskapliga kompetens.

För behörighet till denna anställning krävs vidare att den sökande har lärarexamen eller lärarlegitimation för undervisning i fysik eller motsvarande pedagogisk/didaktisk utbildning omfattande minst ett års heltidsstudier riktad mot gymnasieskolan eller grundskolan åk 6-9. Vidare krävs att den sökande har högskolepedagogisk kompetens via dokumenterad utbildning och undervisningserfarenhet av högskolepedagogiska kurser.

Det är även ett krav att sökande kan kommunicera obehindrat på svenska, såväl skriftligt som muntligt.

Bedömningsgrund

Bedömningen av ansökan kommer främst att grundas på pedagogisk skicklighet, och i viss mån på vetenskaplig skicklighet. Båda kommer att bedömas med samma noggrannhet.

Bedömningen av pedagogisk skicklighet baseras på pedagogiska meriter och dokumenterad erfarenhet av kontinuerligt kvalitetssäkringsarbete, administration av ämneslärarprogram och samverkansuppdrag samt visad förmåga av att leda och utveckla pedagogisk verksamhet. De pedagogiska meriterna visas genom omfattande undervisningserfarenhet, gedigen pedagogisk utbildning och erfarenhet av tidigare pedagogiskt utvecklings- och kvalitetsarbete. Det är av stor vikt att den sökande har undervisningserfarenhet från gymnasieskolan eller grundskolan årskurs 6-9 samt undervisningserfarenhet från universitet/högskola inom fysik och högskolepedagogik. Meriterande är även erfarenhet av handledarskap av doktorander.

Vetenskaplig skicklighet bedöms utifrån den sökandes doktorsavhandling och övriga publikationer samt presenterad forskningsplan.

Merparten av undervisningen och de omfattande kontakterna med skolvärlden sker på svenska varför den sökande ska kunna kommunicera på svenska obehindrat.

Vid läraranställning ska den sökande väljas, som efter en helhetsbedömning av skicklighet och utvecklingspotential bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra de arbetsuppgifter som ingår i anställningen, samverka med övrig personal och bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Anställning

Anställningsform: Tillsvidareanställning
Omfattning: 100 %
Placering: Institutionen för fysik, Göteborg
Tillträde: Enligt överenskommelse

Tillsättningsförfarande

Bedömningsprocessen kommer att baseras på utlåtande från externa sakkunniga, intervjuer och provföreläsningar. Bedömningen av meriter och erfarenhet kommer att ta hänsyn till föräldraledighet, sjukfrånvaro eller andra liknande omständigheter. Skälen och omfattningen av frånvaro anges i samband med redogörelsen för meriter och erfarenheter.

Kontaktuppgifter för anställningen

Upplysningar om anställningen lämnas av:

Måns Henningson, Prefekt
+46(0)768-694 649
mans.henningson@physics.gu.se

Ingvar Albinsson, Proprefekt och ansvarig för grundutbildning
+46 (0)31 786 9121
ingvar.albinsson@physics.gu.se

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Till ansökan bifogas:

  • Personligt brev.

  • CV, inklusive fullständig publikationslista.

  • Redogörelse för vetenskapliga meriter och motivering till urvalet av högst tio vetenskapliga publikationer du vill åberopa.

  • Forskningsplan med beskrivning av pågående och planerad forskning samt andra planerade aktiviteter med relevans för anställningen (maximalt tre sidor).

  • Redogörelse för pedagogiska meriter, med upplysningar om omfattning och typ av undervisning samt utlåtande om dess kvalitet, och en pedagogisk reflektion.

  • Redogörelse för meriter inom ledning, administration och samverkan.

  • Fullständiga elektroniska exemplar av dina främsta publikationer (maximalt tio stycken).

  • Intyg och övriga handlingar som du önskar åberopa.

Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. De publikationer som inte kan bifogas ansökan digitalt ska skickas i två exemplar vardera till:
Fakultetskansliet för naturvetenskap
Att: Marie Emanuelsson
Göteborgs universitet
Box 460
405 30 Göteborg

Vi ser gärna att din ansökan är skriven påsvenska, eftersom den sökande obehindrat ska kunna kommunicera muntligt och skriftlig på svenska.

Ansökan ska vara inkommen senast: 2017-12-06

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 38 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?