LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Forskare i/inom nutrition med inrikning mot nya foder för vattenbruk

Vid Institutionen för biologi och miljövetenskap (BioEnv) finns utbildnings- och forskningsverksamhet som sträcker sig från fjällvärldens ekosystem, genom skog, mark och vattendrag, hela vägen ut i havet. I dessa miljöer arbetar vi med olika biologiska organisationsnivåer från gener, via individer och populationer till samhällen och ekosystem. Vi arbetar inom ekologi, evolution, fysiologi, systematik och kombinationer av dessa ämnesområden för att förstå betydelsen av naturliga och av människan skapade miljöförändringar.

Institutionen är placerad på tre olika ställen: i Göteborgs botaniska trädgård, på Medicinareberget i Göteborg och på den marina forskningsstationen som drivs av Sven Lovén centrum för marin infrastruktur – Kristineberg.

Den aktuella tjänsten är framförallt förlagd till Göteborg och Kristineberg.

Forskare i/inom nutrition med inriktning mot nya foder för vattenbruk

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning
Omfattning: 20 %
Placering: Institutionen för biologi och miljövetenskap, Göteborg
Tillträde: Efter överenskommelse

Projektbeskrivning

Den här utannonserade forskartjänsten kommer främst att bedriva forskning inom projektet NOMACULTURE,NOvel, high-quality MArine aquaCULTURE in Sweden, samt vara verksam inom ”Nationellt centrum för marin vattenbruksforskning, SWEMARC. Projektet NOMACULTURE är ett större, interdisciplinärt samarbete mellan forskare inom biologi, kemi, teknik, ekonomi och livscykelanalys vid Göteborgs universitet (UGOT), Chalmers tekniska högskola (Chalmers) och SP Food and Bioscience. Det övergripande syftet med NOMACULTURE är att skapa en vetenskaplig kunskapsbas för utvecklingen av ett hållbart marint vattenbruk på den svenska västkusten med två arter i fokus: Europeisk hummer (Homarus gammarus) och havskatt (Anarhichas sp.).

Arbetsuppgifter

Anställningsinnehavaren kommer att ansvara för forskning inom fiskar och kräftdjurs näringsbehov samt för formulering och tillverkning av foder baserat på nya foderråvaror. Arbetet är därmed experimentellt inom ämnesområdet nutrition, men innefattar också teoretiska delar som experimentdesign, statistiska analyser, sammanställning av resultat och skrivandet av artiklar för vetenskapliga tidskrifter.

Sökanden förväntas vara självständig och kunna ta egna initiativ inom ramen för projektet. Forskaren kommer att jobba i nära samarbete med övriga forskare inom Nomaculture och SWEMARC samt i såväl nationella (ex. Chalmers & SLU) som internationella (Norge, Porugal etc.) forskargrupper.

Sökanden förväntas också vara med och presentera resultaten vid konferenser, seminarier, projektmöten och till rapporter, samt kommunicera och samarbeta med övriga medlemmar i NOMACULTURE, forskargruppen och internationellt.

Praktisk handledning av doktorander studenter på master- samt kandidatnivå ingår.

Behörighet
Behörig att anställas som forskare är den som innehar doktorsexamen i relevant ämnesområde.

Bedömningsgrunder

För anställningen krävs doktorsexamen inom husdjursvetenskap eller biologi, med inriktning mot nutrition hos fisk och/eller kräftdjur. För tjänsten krävs dokumenterad erfarenhet av planering och genomförande av utfodringsstudier på fisk samt kunskaper om fodertillverkning och produktionssystem. Goda kunskaper och kontakter med vattenbruksnäringen i Sverige är meriterande.

Erfarenhet av undervisning, utveckling, planering, budgetering och administration är meriterande.

God förmåga att muntligt och skriftligt kommunicera på engelska är ett krav då vi arbetar i en internationell miljö.

Den sökande skall ha god förmåga i att arbeta såväl självständigt som i grupp, och vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper.

Det ses som meriterande om den sökande har erhållit externa medel.

Ansökan ska innehålla:

Ett kort personligt brev med beskrivning av dina erfarenheter och vad som gör dig lämpad för just denna anställning (max en A4-sida)

En styrkt meritförteckning (CV)

Examensbevis på doktorsexamen

Fullständig publikationslista, inklusive inskickade och accepterade manuskript

Namn och kontaktinformation till två referenspersoner

Ansökan ska företrädesvis skrivas på engelska.

De högst rangordnade sökande kallas till en intervju som kan komma att genomföras på engelska och i vissa fall via telefon/skype.

Anställningen är  en tidsbegränsad anställning på 20% till 180331.

Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta:

Kristina Sundell, professor
tel. +46 31 7863671,
e-post:  kristina.sundell@bioenv.gu.se,
websida: www.gu.se

Henrik Aronsson, professor och prefekt,
tel. +46 31 786 4802
e-post: Henrik.aronsson@bioenv.gu.se

Fackliga organisationer

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. De publikationer som inte kan bifogas ansökan digitalt ska skickas toll:

Göteborgs Universitet, Institutionen för biologi och miljövetenskap, Att: Lena Sjöblom, Box 463, 405 30 Göteborg

Sista ansökningsdag: 2017-08-01

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Göteborgs universitet är miljöcertifierat och arbetar aktivt för hållbar utveckling. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar universitetet till en bättre framtid. Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.