LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Postdoktor i biologi

Vid Institutionen för biologi och miljövetenskap (BioEnv) finns utbildnings- och forskningsverksamhet som sträcker sig från fjällvärldens ekosystem, genom skog, mark och vattendrag, hela vägen ut i havet. I dessa miljöer arbetar vi med olika biologiska organisationsnivåer från gener, via individer och populationer till samhällen och ekosystem. Vi arbetar inom ekologi, evolution, fysiologi, systematik och kombinationer av dessa ämnesområden för att förstå betydelsen av naturliga och av människan skapade miljöförändringar.

Institutionen är placerad på tre olika ställen: i Göteborgs botaniska trädgård, på Medicinareberget i Göteborg och på den marina forskningsstationen som drivs av Sven Lovén centrum för marin infrastruktur – Kristineberg.

Den aktuella tjänsten är förlagd till Göteborgs botaniska trädgård

Postdoktor i/inom Livets träd från DNA sekvenser

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning, två år
Omfattning: 100 %
Placering: Institutionen för biologi och miljövetenskap, Göteborg
Tillträde: Så snart som möjligt eller enligt överenskommelse

Projektbeskrivning

Vi söker en motiverad och kunnig person som är intresserad av att bygga livets träd (eller nätverk) – dvs stora släktträd som länkar samman alla arter sekvenserade hittills. Detta arbete kommer att utföras med hjälp av verktyget SUPERSMART (http://www.supersmart-project.org/), som utvecklades i internationellt samarbete vid värdinstitutionen och nyligen publicerats i tidskriften Systematic Biology (https://doi.org/10.1093/sysbio/syw066).

Arbetsuppgifter

• Fortsatt utveckling av SUPERSMART för att förbättra mjukvarans användargränssnitt och noggrannhet. Detta arbete kommer innefatta samarbete med Chalmers tekniska högskola, Göteborgs Universitet samt internationella medarbetare.
  • Att länka SUPERSMART till en förbättrad och automatiskt uppdaterad version av PhyLoTa (http://phylota.net/)
  • Utföra analyser med SUPERSMART som inkluderar alla organismer som har sekvensdata deponerat i offentliga databaser.
  • Bedriva egen forskning samt till viss del assistera studenter och forskare som använder

Behörighet

Sökanden måste ha doktorsexamen i relevant område (Molekylär Fylogeni, Bioinformatik, Datavetenskap, Computational Biology, eller annat relevant ämnesområde) eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i relevant område. OBS: examen måste vara utfärdad vid anställningens start.I första hand bör den komma i fråga som har avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång. Även den som avlagt examen tidigare kan komma i fråga, i första hand, om det finns särskilda skäl. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, tjänstgöring inom totalförsvaret, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller studentorganisationer.

• Dokumenterad förmåga att arbeta i grupp samt att bedriva självständigt arbete.
  • Avancerad kunskap i programmering i Perl samt att arbeta i UNIX miljö.
  • Avancerad kunskap i fylogenetisk analys.
  • Erfarenhet av att arbeta med datorkluster och parallelliserade analyser.
  • Goda kunskaper i engelska både i tal och skrift.

Bedömningsgrundernskvärt/meriterande

• Erfarenhet av att skapa och uppdatera hemsidor eller grafiska användargränssnitt
  • Erfarenhet av att programmera i andra språk såsom python och R
  • Erfarenhet av storskalig fylogenetisk analys.
  • Erfarenhet av fylogenetisk diversitet, datering av fylogenetiska träd, biogeografi, komparativa fylogenetiska analyser, karaktärsoptimering och analys av genomiska data
  • Erfarenhet av maskininlärning
  • Kunskap om olika Bayesiska och Maximum Likelihood metoder för fylogenetisk analys.
  • Administration av UNIX-system, såsom installation och felsökning av program.

Ansökan ska företrädesvis skrivas på engelska och innehålla:

• Ett personligt brev med beskrivning av dina erfarenheter och hur du uppfyller de kriterier som anges i annonsen (max en A4-sida)
  • Meritförteckning (CV)
  • Examensbevis på doktorsexamen
  • Fullständig publikationslista, inklusive inskickade och accepterade manuskript
  • Kontaktinformation (mailadress och telefonnummer) till minst två referenspersoner som har kännedom om sökandens kvalifikationer

De sökande som är mest meriterade kallas till en intervju som kan komma att genomföras på engelska och i vissa fall via telefon/skype.

Anställning
Anställningen är en tisbegränasad anställning på två år med placering vid institutionen för biologi och miljövetenskap

Alexandre Antonelli, professor
tel. +46 703 989 570
e-post:  alexandre.antonelli@bioenv.gu.
websida: http://antonelli-lab.net/

Henrik Aronsson, professor och prefekt
tel. +46 31 786 48 02
e-post: henrik.aronsson@bioenv.gu.se

Fackliga organisationer

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen" Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. De publikationer som inte kan bifogas ansökan digitalt ska skickas till :

Göteborgs universitet, Institutionen för biologi och miljövetenskap, Att: Lena Sjöblom, Box 463, 405 30 Göteborg.

Vid ev. komplettering ange tydligt referensnummer.

Sista ansökningsdag 2017-08-20

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Göteborgs universitet är miljöcertifierat och arbetar aktivt för hållbar utveckling. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar universitetet till en bättre framtid. Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.