Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kontaktformulär
 


OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!
Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Postdoktor i design och samhälle med inriktning migration

 

Högskolan för Design och konsthantverk (HDK) och Institutionen för Globala Studier (IGS) söker en postdoktor för att bedriva forskning om relationen mellan design, samhälle och migration. HDK och IGS söker i denna utlysning mötespunkter mellan design/konsthantverk och migrationsstudier. Vi är intresserade i projektförslag där olika perspektiv, metoder och former för spridning av forskningresultat kombineras med utgångspunkt i design/konsthantverk och migrationsstudier. HDK och IGS är särskilt intresserade av forskning som kombinerar teoretisk analys, empiriska metoder och konstnärligt utövande och där forskningsresultaten består av så väl artiklar som konstnärliga uttryck så som artefakter, dokumentationer av interventioner, utställningar mm. Forskningen bedrivs vid HDK och IGS samt inom centrumbildningen Centrum för global migration (CGM). Anställningen är tidsbegränsad, två år. Sista ansökningsdatum är 15 augusti 2017.

Rekryteringen sker i samverkan mellan HDK - Högskolan för design och konsthantverk samt Institutionen för Globala Studier (IGS) med organisatorisk tillhörighet på HDK. Arbetstiden fördelas lika mellan institutionerna.

HDK, IGS och CMG

HDK – Högskolan för design och konsthantverk har som ambition att vara en av de mest attraktiva och spännande konstnärliga högskolorna i Europa. Här bedrivs forskning och utbildning inom design, konsthantverk och utbildningsvetenskap. Vår undervisning och forskning vilar på konstnärlig grund. Vi tror på det konstnärliga språkets kraft och att våra ämnen berikas och utvecklas i närheten till andra konstarter och kunskaper. Vi är engagerade i samhällets stora och små frågor och genom tvärvetenskaplig samverkan bidrar vi till ett hållbart samhälle och en bättre framtid. Ämnen design och konsthantverk innebär ett gestaltande där design och konstnärliga avsikter utvecklas i dialog med såväl den samhälleliga och konstnärliga kontext som utövaren ingår i som med valda tekniker, material och metoder. HDK forskar bl a inom Critical Heritage, Child Culture Design, Citizen Multimodal Learning, Design Politics och Management and Learning for a Sustainable Society and Enterprises.

IGS – Institutionen för globala studier – är en tvärvetenskaplig universitetsmiljö som bedriver forskning och utbildning kring aktuella samhällsfrågor med globalt perspektiv. Verksamheten består av forskning och utbildning inom freds- och utvecklingsstudier, samhällsvetenskapliga miljöstudier, socialantropologi, mänskligt rättigheter, regionala studier samt världskultur och globaliserat kulturarv (Museion). Vid institutionen bedrivs även forskning inom ett antal tvärvetenskapliga forskargrupper så som Migration and Diversity, Global Gender Studies, Global Heritage Studies, Reconstruction and Intervention och Indigenous Studies.

CGM – The Centre on Global Migration - är en tvärvetenskaplig centrumbildning vid Göteborgs universitet i nära samarbete med samhälleliga externa aktörer. Centret består av forskare vid Humanistiska fakulteten, Handelshögskolan, Konstnärliga fakulteten, Sahlgrenska Akademin, Samhällsvetenskapliga fakulteten, IT-fakulteten och Utbildningsvetenskapliga fakulteten. Det gemensamma målet är att forska om ”migration trajectories” i en globaliserad värld utifrån ett tvärvetenskapligt angreppssätt.

Forskning som görs inom postdoktjänsten kommer att vara knuten till Centre on Global Migration och postdoktjänsten är lokaliserad till både HDK och IGS vilket innebär att den som får tjänsten förväntas vistas i båda miljöerna.

Arbetsuppgifter

Anställningen som postdoktor omfattar 80 % forskning, 15 % arbete vid centrumbildningen Centre on Global Migration, och 5% undervisning. Vi söker dig som vill bli en aktiv del i forskningen på Centre on Global Migration. Du ska vara intresserad av att utveckla den interdisciplinära forskningsmiljön inom Centre on Global Migration och i synnerhet att utveckla tvärdisciplinär forskning mellan HDK och Institutionen för Globala Studier med inriktning mot design eller konsthantverks, samt samhälle och migration. Arbetet på CGM kommer även att ha administrativa inslag.

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som innehar doktorsexamen i relevant ämnesområde. Eftersom anställning som postdoktor utgör en meriteringsanställning för juniora forskare, riktar vi oss till den som har en doktorsexamen som inte är äldre än 3 år räknat från sista ansökningsdag.

Enligt Göteborgs universitets regelverk ska sökanden ha slutfört sin doktorsexamen före sista ansökningsdag.

Bedömningsgrund

Vid anställning ska den sökande väljas, som efter en helhetsbedömning av skicklighet och utvecklingspotential, bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra de arbetsuppgifter som ingår i anställningen. Vid prövning av meriter ska omsorg ägnas granskningen av den vetenskapliga och pedagogiska skickligheten inom design, sociala och politiska frågor och migration.

Bedömningsgruppen kommer även att bedöma sökandes förmåga att kombinera perspektiv, metoder och former för spridning av forskningresultat från både design/konsthantverk och migrationsstudier.

De sökandes personliga egenskaper i att kunna samarbeta internt och externt för att utföra de beskrivna arbetsuppgifterna kommer att beaktas vid bedömningen av lämpligheten för anställningen. Därutöver ska skicklighet i att samverka med omgivande samhälle samt att informera om forskning och utvecklingsarbete nationellt och internationellt tillmätas vikt. Intervjuer kan bli aktuella innan beslut om anställning fattas.

Anställningen

 • Anställningsform: Tidsbegränsad anställning 2 år
 • Omfattning: 100 %
 • Placering: Högskolan för Design och Konsthantverk (HDK)
 • Tillträde: 2018-01-01
 • Diarienummer: PER 2017/84

Kontaktuppgifter för anställningen

Erling Björgvinsson, Professor i design, telefonnummer +46 31 786 3325,erling.bjorgvinsson@gu.se

Isabell Schierenbeck, Professor i statsvetenskap och proprefekt vid Institutionen för Globala Studier, telefonnummer +46 31 786 5947, isabell.schierenbeck@globalstudies.gu.se

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här. 

Ansökan

Du ansöker via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Ansökan ska innehålla:

 • Meritförteckning/cv och personuppgifter
 • Utbildningsbevis, betyg eller andra handlingar bifogas
 • Avsiktsförklaring på max två sidor där du belyser hur du kommer att kombinera perspektiv, metoder och former för spridning av forskningsresultat från design/konsthantverk och migrationsstudier.
 • Redogörelse för vetenskapliga meriter, innehållande en kortfattad redogörelse för egen vetenskaplig verksamhet m.m.
 • Redogörelse för pedagogiska meriter
 • Ett representativt och nyligen producerat design, konsthantverk, eller vetenskapligt arbete
 • Referenser
 • I ovanstående bilagor ska sökandes namn och innehåll tydligt framgå.

Då delar av rekryteringsgruppen är engelskspråkiga är det önskvärt att ansökan och dess bilagor är utformade på engelska. Om ansökan skrivs på svenska kan den komma att översättas. Vid eventuell avvikelse mellan det översatta dokumentet och det svenska originalet tar HDK inget ansvar för översättning eller för direkta, indirekta eller andra former av skador som kan uppstå vid översättningen.

 

Ansökan ska vara inkommen senast 15 augusti 2017. 

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar lokalt avtal om lönesättning av doktorander.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Göteborgs universitet är miljöcertifierat och arbetar aktivt för hållbar utveckling. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar universitetet till en bättre framtid. Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?