Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
An error occurred: javax.servlet.jsp.JspTagException: Current slot is not a valid slot [20>5]

Kalendarium

Hassan Blasim på Göteborgs Litteraturhus

Tid: 2017-02-24 kl 18:00
Plats: Göteborgs Litteraturhus, Heurlins Plats 1

Evenemangstyp: Samtal

Vi är mycket glada över att få meddela att författaren Hassan Blasim ersätter det uteblivna besöket av Gayatri Chakravorty Spivak den 24 februari.

SMASK: Delfinal (genrep)

Tid: 2017-02-25 kl 11:00
Plats: Artisten, Fågelsången 1 - Sjöströmsalen, A301

Evenemangstyp: Konsert

SMASK, Sveriges Musikakademikers Sång Kåntest, är en årlig musiktävling i schlageranda som arrangeras av Sveriges sex musikhögskolor. Tävlingen är en humorfylld och kärleksfull parodi på Melodifestivalen med den stora skillnaden att SMASK fortfarande har sin liveorkester kvar. Nu är det dags för den lokala deltävlingen på Högskolan för scen och musik, där två bidrag röstas vidare till den stora riksfinalen. OBS! Detta är ett genrep. Det kommer att vara en längre paus för lunch och omröstningen sker bara på låtsas.

Anställningsskydd och tidsbegränsade anställningar

Tid: 2017-02-27 kl 13:15

Evenemangstyp: Seminarium

Välkomna på seminarium om anställningsskydd och tidsbegränsade anställningar.

Nina Björk: Kvinnan i historien

Tid: 2017-02-28 kl 15:15
Plats: Humanisten, Renströmsgatan 6 - Stora hörsalen

Evenemangstyp: Öppen för allmänheten

Journalisten och författaren Nina Björk gästar oss för ett samtal om sin nya bok Drömmen om det röda: Rosa Luxemburg, socialism, språk och kärlek.

Plugga och må bra - samtidigt!

Tid: 2017-02-28 kl 16:15
Plats: Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori - Sal: T307, Olof Wijksgatan 6

Evenemangstyp: Workshop

Känner du dig stressad och oroad inför tentor? Tenderar du att skjuta på skolarbetet till sista stund?

Föreläsare: David Arvidsson, leg. psykolog på Akademihälsan

Forskarsnabben

Tid: 2017-03-01 kl 08:15

Evenemangstyp: Föreläsning

ForskarSnabben är en serie korta frukostpresentationer (20 min) anordnade av Biomedicinska biblioteket. Vi delar med oss av tips och verktyg som kan underlätta din forskarvardag.

Skydda våra hav: globala målen för hållbar utveckling

Tid: 2017-03-01 kl 13:00
Plats: Universeum

Evenemangstyp: Workshop

Välkommen till en serie fortbildningar för lärare om de globala målen för hållbar utveckling. Forskare från Chalmers och Göteborgs universitet berättar om ett av målen utifrån sin forskning och Universeums och Världskulturmuseets pedagoger leder därefter en workshop. Seminariet och workshopen vänder sig till lärare i förskolan, grundskolan och gymnasiet. Detta tillfäller handlar om mål 14: Hav och marina resurser.

Föreläsare: Lena Gipperth, Centrum för Hav och samhälle, Göteborgs universitet
Lena Gipperth är professor i miljörätt vid Juridiska institutionen och forskar bland annat om havs- och vattenförvaltning. Hon är involverad i flera tvärvetenskapliga forskningsprojekt, exempelvis om hållbar utveckling av kustområden och är dessutom föreståndare för Centrum för Hav och Samhälle.

Lena Granhag, Institutionen för Sjöfart och marin teknik, Chalmers
Lena Granhag är doktor i marin ekologi och forskar bland annat om påväxt på fartyg och hur det kan reduceras på ett miljövänligt sätt. Hon arbetar även med marina främmande arter som sprids via till exempel barlastvatten och fartygsskrov.

Kammarjazz på svenska

Tid: 2017-03-01 kl 19:00
Plats: Artisten, Fågelsången 1 - Lindgrensalen, A302

Evenemangstyp: Konsert

Folkmelodier, jazzlåtar och psalmer. Låtar av Taube, Evans, Zetterlund med flera presenteras i "kammarjazzformat" i en konsert som arrangeras av studenten Joel Persson Haag. Idén till konserten föddes ur en längtan efter svenska tongångar under hans utbytesår i Skottland.

Sea and Society Talk - Inequalities and the Sea

Tid: 2017-03-02 kl 11:50
Plats: Handelshögskolan, Vasagatan 1 - Room C24

Evenemangstyp: Seminarieserie

Sea and Society talks ia a lunch seminar series focusing on the UN sutainable development goals. The seminars link goal 14 "Life below water" with the other 16 goals. The idea is to give a short introduction to the topic and invite to discuss how researchers at the University of Gothenburg and Chalmers can help in achieving a sustainable society.

Föreläsare: Per Knutsson

Formas öppna utlysning 2017

Tid: 2017-03-02 kl 13:00

Evenemangstyp: Ansökan

Information om Formas öppna utlysning 2017 - med presentationer om att skriva och bedöma ansökningar. Mötet ingår i Formas informationsturné och är öppet även för Högskolan Väst, Borås högskolan och Högskolan i Skövde.

Föreläsare: Karin Önneby, Erika Ax Formas Andreas Englund, IVL Minna Karstunen, Chalmers Göran Duus-Otterström, Göteborgs universitet

Läsning - en demokratifråga

Tid: 2017-03-06 kl 09:30

Evenemangstyp: Seminarium

Läsning och läsförståelse är livsviktigt och en fråga om att förstå sina demokratiska rättigheter. Vad är läsning och läsförståelse? Varför och vad ska man läsa? Vad betyder lusten för läsningen? Och vad betyder läsningen för demokratin?

Föreläsare: Anna Lyngfelt, docent vid Göteborgs universitet. Gunilla Molloy, docent vid Stockholms universitet. Christina Olin-Scheller, professor Karlstad universitet. Anna Nordenstam, docent vid Göteborgs universitet. Catarina Schmidt, universitetslektor Göteborgs universitet. Catarina Economou, universitetslektor vid Malmö Högskola. Anna Dahlberg, gymnasielärare i svenska.

Lunchseminarium: Kommunala bolagsstyrelser-företagare eller politiker?

Tid: 2017-03-06 kl 11:45

Evenemangstyp: Lunchföreläsning

Föreläsare: Oskar Svärd

Litterär salong: "Läsa för livet!" (Cecilia Pettersson och Elisabeth Punzi)

Tid: 2017-03-06 kl 18:00

Evenemangstyp: Öppen Föreläsning

Välkommen till tre kvällar av Litterär salong på Göteborgs Litteraturhus! Den 6 mars talar Cecilia Pettersson och Elisabeth Punzi under rubriken "Läsa för livet! Psykologiska och litteraturvetenskapliga perspektiv på litteraturens roll för meningsskapande och välbefinnande".

Forskarlunch om det globala målet för hållbar utveckling nr 5: Jämställdhet

Tid: 2017-03-07 kl 11:30
Plats: GMV, Aschebergsgatan 44, Göteborg

Evenemangstyp: Forskarseminarium, Hållbar utveckling

Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV och Centrum för genusforskning (GIG) bjuder in forskare, lärare och doktorander vid Chalmers och Göteborgs universitet för att diskutera det femte globala målet för hållbar utveckling som handlar om jämställdhet.

Alkoholopinionen i Sverige - ideologi, problembilder och dryckesvanor

Tid: 2017-03-07 kl 12:15
Plats: Samvetet, Sprängkullsgatan 19

Evenemangstyp: Lunchföreläsning

Föreläsare: David Karlsson, Förvaltningshögskolan

Näckrostimmen

Tid: 2017-03-07 kl 18:00

Evenemangstyp: Öppen Föreläsning

Om litterära skildringar av kärlek mellan kvinnor under 1900-talets första decennier. Trots att litteraturhistorikerna gjort allt för att osynliggöra saken finns det faktiskt mängder av skildringar av detta kontroversiella motiv i svensk litteratur.

Föreläsare: Eva Borgström, universitetslektor i litteraturvetenskap vid institutionen för litteratur, idéhistoria och religion, Göteborgs universitet

Näckrostimmen

Tid: 2017-03-07 kl 18:00

Evenemangstyp: Öppen Föreläsning

Om litterära skildringar av kärlek mellan kvinnor under 1900-talets första decennier. Trots att litteraturhistorikerna gjort allt för att osynliggöra saken finns det faktiskt mängder av skildringar av detta kontroversiella motiv i svensk litteratur.

Föreläsare: Eva Borgström, universitetslektor i litteraturvetenskap vid institutionen för litteratur, idéhistoria och religion, Göteborgs universitet.

8 mars Internationella kvinnodagen på Göteborgs universitet

Tid: 2017-03-08 kl 16:00
Plats: Universitetsbyggnaden Vasaparken, Universitetsplatsen 1 - Torgny Segerstedtsalen

Evenemangstyp: Öppen för allmänheten

Förortsfeminism, flyktingskap och svenska krusbär: Hur spelar genus roll i migrationsprocesser? Välkommen till våra föreläsningar och ett avslutande panelsamtal.

Föreläsare: Juan Velasquez, universitetslektor, institutionen för kulturvetenskaper. Andrea Spehar, universitetslektor, statsvetenskapliga institutionen. Mikela Lundahl, universitetslektor, institutionen för globala studier. Katharina Kehl, doktorand, institutionen för globala studier.

Globala målen för hållbar utveckling nr 5: Jämställdhet

Tid: 2017-03-08 kl 18:00
Plats: Ekocentrum, Aschebergsgatan 44, Göteborg

Evenemangstyp: Hållbar utveckling

Hösten 2015 antog FN 17 globala mål för hållbar utveckling. I en serie föreläsningar berättar forskare från Göteborgs universitet och Chalmers om ett av hållbarhetsmålen utifrån sin forskning och vad vi kan göra för att uppnå målet. På internationella kvinnodagen är det dags för det globala målet nummer 5 om jämställdhet: Uppnå jämställdhet, och alla kvinnors och flickors egenmakt.

20 minuter om nya GUP

Tid: 2017-03-09 kl 12:40

Evenemangstyp: Föreläsning

Teamet för Publicering och bibliometri vid biblioteket visar Göteborgs universitets nya publikationsdatabas GUP

Mexiko 2017: interna och externa utmaningar

Tid: 2017-03-09 kl 18:15
Plats: Annedalseminariet, Seminariegatan 1 A - 220

Evenemangstyp: Öppen Föreläsning

Öppen föreläsning om Mexikos interna och externa utmaningar.

Föreläsare: EDMÉ DOMÍNGUEZ R., Docent i Latinamerikastudier, Institutionen för globala studier vid Göteborgs universitet LUZ-PAULA PARRA, Lektor, forskare vid Latinamerikainstitutet i Stockholma

Kammarmusik i Herberts fotspår

Tid: 2017-03-09 kl 19:00
Plats: Artisten, Fågelsången 1 - Ohlinsalen, B301

Evenemangstyp: Konsert

Herbert Blomstedt har under sin långa karriär varit chefdirigent i bl a San Francisco, Oslo och för Sveriges Radios symfonikorkester. 1999 utnämndes Blomstedt till filosofie hedersdoktor vid Göteborgs universitet. I den här konserten får vi följa med till hans ungdoms Göteborg 1940-45 och den musik han själv spelade och lyssnade till då, t ex Haydn, Beethoven och Valborg Aulin.

Samtal med Jason Diakité (Timbuktu): Identitet, rasism och längtan efter tillhörighet

Tid: 2017-03-14 kl 15:15
Plats: Humanisten, Renströmsgatan 6 - Stora hörsalen

Evenemangstyp: Öppen för allmänheten

Artisten Jason Diakité - mer känd som Timbuktu - gästar kursen i life writing och pratar under rubriken Identitet, rasism och längtan efter tillhörighet.

ICT Initiative Seminar: Digitalisation - Opportunities and Challenges

Tid: 2017-03-15 kl 09:00

Evenemangstyp: Konferens

Digitalisation is the greatest transformational force of society of today. The digital revolution has radically, fundamentally and globally changed society and continues to do so. It affects how people interact and relate to each other, how we perceive things, how we take on tasks and how we find solutions. Digitalisation leads to a transformation of society's most important elements - growth, innovation, welfare, sustainability, security and democracy.

#vitamänvåldtar

Tid: 2017-03-15 kl 12:15
Plats: Artisten, Fågelsången 1 - Jacobsonteatern, A303

Evenemangstyp: Föreställning

Johan är en omtyckt skådespelarkille vars aggressioner och svartsjuka mer och mer tar över hans sexliv. Jihenna har utsatt sin dotter för sexuella övergrepp och bor nu tillsammans med andra dömda sexförövare i ett tält under en bro. Och så familjen som varje söndag går till torget för att hata sexförövare som ställs ut i en glaskub likt en nutida skampåle. De utgör några av karaktärerna i en ny pjäs om den svartvita synen på den dömda och den icke dömda sexförövaren, specialskriven av Lo Kauppi som slutproduktion för skådespelarstudenterna på Högskolan för scen och musik.

Professor Louise Morley - Lost Leaders: Women in The Global Academy

Tid: 2017-03-15 kl 13:00

Evenemangstyp: Gästföreläsning

Why are there so few women leaders in the global academy despite the fact that the majority of students in many countries are women? Are women misrecognized at different levels during their career and therefore not chosen or do they choose not to become leaders?

Föreläsare: Professor Louise Morley

Sociala faktorer bakom politisk aktivitet och radikalisering

Tid: 2017-03-15 kl 13:00

Evenemangstyp: Seminarieserie

Välkomna till det tredje tillfället 2017 i Segerstedtinstitutets seminarieserie där Emma Bäck, universitetslektor i psykologi vid Göteborgs universitet och aktuell med forskningsprojektet Radikaliseringens politiska psykologi håller en presentation med titeln "Sociala faktorer bakom politisk aktivitet och radikalisering".

Föreläsare: Emma Bäck, Göteborgs universitet

Sluta skjuta upp!

Tid: 2017-03-15 kl 16:15
Plats: Olof Wijksgatan 6 (Gamla Hovrätten) - T307

Evenemangstyp: Workshop

Skjuter du på saker som du egentligen borde ta itu med? Ägnar du tid åt att städa/surfa/ringa kompisar istället för att plugga till tentan?

Föreläsare: David Arvidsson, Leg. psykolog på Akademihälsan

SkatterättsAkademin 2017

Tid: 2017-03-16 kl 13:30
Plats: Handelshögskolan, Vasagatan 1 - SEB-salen

Evenemangstyp: Konferens

SkatterättsAkademin vid Juridiska institutionen inbjuder dig till årets skatteforskningsdag, torsdagen den 16 mars 2017.

Föreläsare: Pernilla Rendahl universitetslektor; David Kleist, universitetslektor; Patrik Emblad, doktorand; Robert Påhlsson, professor; Bo Svensson, universitetslektor

Öppet hus lärarutbildningen

Tid: 2017-03-16 kl 16:00
Plats: Pedagogen, Västra hamngatan 25 - Meddelas senare

Evenemangstyp: Öppet hus, Öppen för allmänheten

Filmvisning: Bosniska muslimska kvinnors ritualer

Tid: 2017-03-16 kl 18:00
Plats: Världskulturmuseet

Evenemangstyp: Filmvisning

Filmvisning om kvinnliga sufier i Sarajevo med efterföljande samtal med en av forskarna bakom filmen.

Grammatikfestival 2017

Tid: 2017-03-17 kl 09:30
Plats: Humanisten, Renströmsgatan 6 - Stora hörsalen, Humanisten, Renströmsgatan 6

Evenemangstyp: Temadag

Grammatikfestivalen 2017 äger rum fredag 17 mars och årets tema är Språk och norm.

Föreläsare: Henrik Rosenkvist, Ida Larsson, Karin Axelsson, Morgan Nilsson, Stefan Dollinger, Linnéa Bäckström,Thomas Rosén, Ingmar Söhrman, Susanna Karlsson.

Heldagsworkshop kring personcentrerad vård

Tid: 2017-03-21 kl 09:30
Plats: Academicum, Medicinaregatan 3 - Birgit Thilander

Evenemangstyp: Workshop

GPCCs poulära heldagsworkshop om personcentrerad vård ges för fjärde gången. Workshopen vänder sig till dig som vill veta mer om Personcentrerad vård och omsorg och hur det i praktiken kan gå till att utveckla verksamheten mot ökad personcentrering.

Föreläsare: Inger Ekman, Centrumföreståndare, GPCC, Professor Sahlgrenska Akademin, Göteborgs Universitet, Catarina Wallengren, Koordinator Utbildning och Implementering, GPCC, Forskare Sahlgrenska Akademin, Julia Olsson, Sjuksköterska, Ansvarig Personcentrerad vård, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg, Caroline Jörnebrant, Sjuksköterska, Ansvarig Personcentrerad vård, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg, Mats Gustafsson, Verksamhetsöverläkare, Psykiatri Psykos, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg, Jesper Hök, Vd, GPCC Implement, Göteborgs Universitet.

Besöksdagen 2017

Tid: 2017-03-21 kl 10:00
Plats: Handelshögskolan, Vasagatan 1

Evenemangstyp: Öppen för allmänheten

Varje vår bjuder vi in till öppet hus, Besöksdagen, på Göteborgs universitet.

Heliga platser, turism och kulturarv

Tid: 2017-03-21 kl 12:15
Plats: Samvetet, Sprängkullsgatan 19

Evenemangstyp: Lunchföreläsning

Föreläsare: Jörgen Hellman, Institutionen för globala studier

Välkommen till SPIRA Pedagogen 2017!

Tid: 2017-03-21

Evenemangstyp: Mässa

Skalden i predikstolen. Esaias Tegnér som kyrklig talare

Tid: 2017-03-21 kl 18:15

Evenemangstyp: Öppen Föreläsning, Öppen för allmänheten

Retorikcentrum vid Göteborgs universitet välkomnar Barbro Wallgren Hemlin, som kommer att tala över ämnet "Skalden i predikstolen. Esaias Tegnér som kyrklig talare".

Kundens kanal(k)val - hur kan handeln möta kunderna i butik och på nätet?

Tid: 2017-03-23 kl 07:30

Evenemangstyp: Seminarium

I dagens detaljhandelslandskap som allt mer präglas av omnikanalhandel erbjuds ofta samma produkter såväl i fysiska butiker som webbutiker. I denna frukostföreläsning visar professor Åsa Wallström och biträdande professor Maria Ek Styvén vad i butiksmötet som till slut avgör kundernas val av inköpskanal.

Föreläsare: Åsa Wallström, professor, och Maria Ek Styvén , biträdande professor, forskar i marknadsföring vid Luleå tekniska universitet, med tillämpning inom bland annat handel och besöksnäring. Dagens presentation bygger på resultat från projektet "Kundens kanal(k)val". Just nu arbetar de även med projektet "Attraktiva varumärken i besöksnäringen". Jenny Hellman är VD för Visit Luleå, som arbetar för att göra Luleå till en ännu mer lockande destination genom att stödja handel och besöksnäring med affärs-, produkt- och marknadsutveckling i såväl fysiska som digitala kanaler.

Öppet LinCS-seminarium: diskussion om forsknings- och policy-frågor kring lärande och IT

Tid: 2017-03-28 kl 13:00
Plats: Campus Rosenlund (Pedagogen), Hus B, sal BE 016

Evenemangstyp: Öppen kollegieverksamhet

Välkommen till ett öppet LinCS-seminarium där tre gäster från universitetet i Oslo diskuterar forsknings- och policy-frågor kring lärande och IT. Observera att seminariet hålls på engelska.

Föreläsare: Docent Ingvill Rasmussen, docent Anniken Furberg, och professor Sten Ludvigsen, universitet i Oslo

Europaforskardagen 2017: Cultural Borders of Europe

Tid: 2017-03-29 kl 13:00
Plats: Handelshögskolan, Vasagatan 1 - B33 , Vasagatan 1

Evenemangstyp: Öppen för allmänheten

Professor Louise Morley - Gender in the Neoliberal Research Economy

Tid: 2017-03-29 kl 13:00

Evenemangstyp: Gästföreläsning

Is there a relationship between women¿s under-representation as leaders and their success as researchers? Research is increasingly valued, in the short term, for its commercial, market and financial benefits. This could have implications for who is seen as successful in the global research economy.

Föreläsare: Professor Louise Morley

International Conference on Software Architecture

Tid: 2017-04-03
Plats: Lindholmen Science Park, Gothenburg, Sweden

Evenemangstyp: Konferens

ICSA is the premier venue for practitioners and researchers interested in software architecture, in component-based software engineering and in quality aspects of software and how these relate to the design of software architectures.

Litterär salong: "Att vara ung" (Anna Nordenstam)

Tid: 2017-04-03 kl 18:00

Evenemangstyp: Öppen Föreläsning

Välkommen till tre kvällar av Litterär salong på Göteborgs Litteraturhus! Den 3 april talar Anna Nordenstam under rubriken "Att vara ung. Ungdomslitteraturens nya former".

Dödligt våld i nära relationer

Tid: 2017-04-04 kl 12:15
Plats: Samvetet, Sprängkullsgatan 19

Evenemangstyp: Lunchföreläsning

Föreläsare: Viveka Enander, Institutionen för socialt arbete

Näckroskvarten

Tid: 2017-04-04 kl 12:15

Evenemangstyp: Öppen Föreläsning

Hendrik Zeitler, universitetsadjunkt vid Akademin Valand, Göteborgs universitet

Näckroskvarten

Tid: 2017-04-04 kl 12:15

Evenemangstyp: Öppen Föreläsning

Hendrik Zeitler, universitetsadjunkt vid Akademin Valand, Göteborgs universitet

Näckrostimmen

Tid: 2017-04-04 kl 18:00

Evenemangstyp: Öppen Föreläsning

Efter en kortare presentation och en historisk översikt om fotoboken samtalar Kalle Sanner med fotografen Bertil Quirin om hans projekt och fotoböcker från västkusten. Kalle Sanner arbetar som fotograf, konstnär och lärare vid Akademin Valands Masterprogram för fotografi, främst med kurser som relaterar till boken som medium för konstnärlig praktik.

Föreläsare: Kalle Sanner, universitetsadjunkt vid Akademin Valand, Göteborgs universitet

Näckrostimmen

Tid: 2017-04-04 kl 18:00

Evenemangstyp: Öppen Föreläsning

Efter en kortare presentation och en historisk översikt om fotoboken samtalar Kalle Sanner med fotografen Bertil Quirin om hans projekt och fotoböcker från västkusten. Kalle Sanner arbetar som fotograf, konstnär och lärare vid Akademin Valands Masterprogram för fotografi, främst med kurser som relaterar till boken som medium för konstnärlig praktik.

Föreläsare: Kalle Sanner, universitetsadjunkt vid Akademin Valand, Göteborgs universitet.

Demokratin och det förändrade medielandskapen

Tid: 2017-04-04 kl 18:15
Plats: C361 - lokal meddelas senare

Evenemangstyp: Öppen Föreläsning, Öppen för allmänheten

Retorikcentrum vid Göteborgs universitet välkomnar Jesper Strömbäck, som kommer att tala över ämnet "Demokratin och det förändrade medielandskapen".

Näckroskvarten

Tid: 2017-04-05 kl 12:15

Evenemangstyp: Öppen Föreläsning

Emanuel Cederkvist, Högskolan för design och konsthantverk, Göteborgs universitet.

Näckroskvarten

Tid: 2017-04-05 kl 12:15

Evenemangstyp: Öppen Föreläsning

Emanuel Cederkvist, Högskolan för design och konsthantverk, Göteborgs universitet

Näckroskvarten

Tid: 2017-04-06 kl 12:15

Evenemangstyp: Öppen Föreläsning

Tyrone Martinsson, universitetslektor vid Akademin Valand, Göteborgs universitet

Näckroskvarten

Tid: 2017-04-06 kl 12:15

Evenemangstyp: Öppen Föreläsning

Tyrone Martinsson, universitetslektor vid Akademin Valand, Göteborgs universitet.

Att vara närstående till någon med beroende (Göteborg)

Tid: 2017-04-06 kl 13:00
Plats: Göteborg, 6 april: Pedagogen, hus B, sal BE014, Läroverksgatan 15. (Även i Skövde, 20 april: Skövde kulturhus, Biograf Odeón, Trädgårdsg. 9.)

Evenemangstyp: Konferens

Vad innebär det att vara förälder till en ungdom som använder alkohol eller droger? Och vad innebär det att vara barn till föräldrar som missbrukar, vilka psykologiska följder kan det ge? Hur påverkas jag som närstående av en person som missbrukar - vad händer med mitt beteende och med mina tankar och känslor? Vad finns det för olika behandlingsalternativ idag? Dessa och andra angelägna frågor kommer forskargruppen i beroendepsykologi (APEC) att diskutera under en kunskapsgivande eftermiddag. Utöver att du får ta del av olika föredrag så bjuder APEC också på Göteborgsintervjuerna, en musik och lyrikföreställning om utsatta barn och ungdomar av musikern, dramatikern och doktorand Johan Hagborg.

Näckroskvarten

Tid: 2017-04-07 kl 12:15

Evenemangstyp: Öppen Föreläsning

Helga Härenstam, universitetsadjunkt vid Högskolan för design och konsthantverk

Näckroskvarten

Tid: 2017-04-07 kl 12:15

Evenemangstyp: Öppen Föreläsning

Sunshine & Shadow ¿ en självbiografisk berättelse i fotografi och text med inspiration från gamla äventyrsromaner. Helga Härenstam, universitetsadjunkt vid Högskolan för design och konsthantverk

Att vara närstående till någon med beroende (Skövde)

Tid: 2017-04-20 kl 13:00
Plats: Skövde, 20 april: Skövde kulturhus, Biograf Odeón, Trädgårdsg. 9. (Även i Göteborg, 6 april: Pedagogen, hus B, sal BE014, Läroverksgatan 15.)

Evenemangstyp: Konferens

Vad innebär det att vara förälder till en ungdom som använder alkohol eller droger? Och vad innebär det att vara barn till föräldrar som missbrukar, vilka psykologiska följder kan det ge? Hur påverkas jag som närstående av en person som missbrukar - vad händer med mitt beteende och med mina tankar och känslor? Vad finns det för olika behandlingsalternativ idag? Dessa och andra angelägna frågor kommer forskargruppen i beroendepsykologi (APEC) att diskutera under en kunskapsgivande eftermiddag. Utöver att du får ta del av olika föredrag så bjuder APEC också på Göteborgsintervjuerna, en musik och lyrikföreställning om utsatta barn och ungdomar av musikern, dramatikern och doktorand Johan Hagborg.

European Teacher Education Network (ETEN) Annual Conference

Tid: 2017-04-20 kl 16:30
Plats: Pedagogen, Västra hamngatan 25

Evenemangstyp: Konferens

European Teacher Education Network (ETEN) Annual Conference,"Building bridges"

Risker, orsaker och responser: Nordisk forskarkonferens om våldsam extremism

Tid: 2017-04-24
Plats: Göteborgs universitet

Evenemangstyp: Konferens

Forskning om extremism, radikalisering, rasism, terrorism och liknande ämnen är en del av ett snabbt växande forskningsområde i Europa och runt om i världen. Denna konferens syftar till att föra samman forskare och aktuell forskning från Norden, Europa och övriga världen för att ge en överblick av pågående forskning, metodologiska utmaningar samt inte minst identifiera behov av komplementär forskning. För mer detaljer läs bifogat dokument Call for paper.

Implementation of person-centred care: Barriers and facilitators.

Tid: 2017-04-25 kl 13:00
Plats: Hälsovetarbacken, Arvid Wallgrens Backe - 2119

Evenemangstyp: Workshop

The implementation of the Gothenburg Person-Centred Care framework (The GPCC framework) has been explored since 2013, in a collaboration between The University of Exeter and the University of Gothenburg research centres GPCC and the LET studio have.

Föreläsare: Professor Nicky Britten, University of Exeter. Mark Elam, Professor, LETStudio, University of Gothenburg. Axel Wolf, PhD, University of Gothenburg Centre for Person-centred Care - GPCC. Doris Lydahl, PhD, LETStudio, University of Gothenburg. Öncel Naldemirci, PhD, LETStudio, University of Gothenburg.

6 timmars arbetsdag - Arbetstidsförkortningen vid Svartedalens äldrecentrum: Redovisning och diskussion av slutrapporten

Tid: 2017-04-26 kl 13:15

Evenemangstyp: Öppen Föreläsning

Vid Svartedalens äldreboende i Göteborg har det under nästan två år bedrivits ett försök med 6 timmars arbetsdag för undersköterskor. Följeforskaren Bengt Lorentzon har gjort en utvärdering av detta försök. Studien belyser vad sextimmarsdagen betytt för undersköterskorna och för dem som verksamheten är till för, men också kostnaderna för försöket. Vid seminariet kommer Lorentzon att presentera de viktigaste resultaten. Två forskare ifrån Göteborgs universitet kommer sedan att kommentera rapporten. Varmt välkomna!

Myriad - Acoustic Sound Explorations

Tid: 2017-04-26 kl 19:00
Plats: Artisten, Fågelsången 1 - Ohlinsalen, B301

Evenemangstyp: Konsert

En konsert med Christine Abdelnour, saxofon och Magda Mayas, piano. Sedan starten för sex år sedan utforskar duon utökade instrumentaltekniker och akustiska ljud.

Pedagogiskt talat: Musikutbildning - vad, hur, varför och för vem?

Tid: 2017-05-04 kl 18:30
Plats: Artisten, Fågelsången 1 - Lingsalen, A505

Evenemangstyp: Samtal

Samtal med forskare och doktorander vid Högskolan för scen och musik: Innebär ett underkänt betyg i musik att du är omusikalisk? Är kulturskolan endast en plantskola för barn till kulturföräldrar? Finns det gränser för vem som får spela inom en viss musiktradition? Och blir man mer social av att lära sig spela i orkester? Dessa och många fler frågor kommer att belysas i ett samtal med professor Monica Lindgren, lektor Carina Borgström Källén samt doktorander.

Helping Displaced Workers: Policy Lessons from 9 Country Case Studies

Tid: 2017-05-09

Evenemangstyp: Seminarium

Welcome to a seminar with Paul Swaim, economist at the OECD, who has has written extensively for the OECD Employment Outlook. On May 9th he will come to Gothenburg to give a talk about how governments can reduce the costs borne by displaced workers, while taking care not to undermine the dynamism of labour markets.

GPCC på Vetenskapsfestivalen: Vågar du känna tillit i vården?

Tid: 2017-05-12 kl 16:30
Plats: Pedagogen, Västra hamngatan 25 - Hus A, sal AK2 137

Evenemangstyp: Seminarium

Vad innebär tillit i vården? Hör patienter och forskare berätta och diskutera och ställ egna frågor. Ett interaktivt seminarium samskapat av patientrepresentanter och forskare, dit allmänhet, forskare, patientrepresentanter och vårdpersonal är välkomna!

Föreläsare: Helena Dahlberg och Ida Björkman, Forskare, Centrum för personcentrerad vård - GPCC, Göteborgs universitet, Malin Högberg, Mia Berg, Hans-Inge Persson, Björn Störtebecker, Kim Andersson, Mikaela Javinger, Patient- och närståenderepresentanter, GPCC, Susanne Rosberg, forskare, Sektionen för Hälsa och Rehabilitering, Avd. för Fysioterapi, Sahlgrenska Akademin, Göteborgs universitet

Byggnadsvårdens konvent #3

Tid: 2017-09-27 kl 09:00
Plats: Mariestad

Evenemangstyp: Konferens extern

För 3:e gången arrangeras en av de största träffarna i Norden inom Byggnadsvård. Just nu pågår planeringen av programmet. Har du tips på spännande projekt, forskning, restaureringar och nya rön kring material och hantverksmetoder som fler borde veta mera om? Vi tar gärna emot era förslag med kontaktuppgifter till bvk2017@vgregion.se

International Conference on Immigration and Labor Market Integration

Tid: 2017-11-13 kl 11:00
Plats: Handelshögskolan, Vasagatan 1

Evenemangstyp: Konferens

In recent years, we have seen a large inflow of refugees and other immigrants to Europe. Several questions have become increasingly pressing for European governments: How can we maintain socially sustainable societies and welfare states in an era of refugee crisis? Which are the best practices to integrate immigrants in the labor market? How can ethnic discrimination in the labor market be confronted in a climate of faltering willingness to receive immigrants? Research is required to answer such questions and should play an important role in policy-making, national as well as transnational. It is a key ambition for this international conference that researchers, policy-makers and practitioners in the field need to come together in the search for good solutions.

40th International Conference on Software Engineering

Tid: 2018-05-27
Plats: Gothia Towers, Göteborg

Evenemangstyp: Konferens

ICSE, the International Conference on Software Engineering, is the premier software engineering conference, providing a forum for researchers, practitioners and educators to present and discuss the most recent innovations, research, experiences, trends and concerns in the field of Software engineering.


Sida 20 av  

Lägg till evenemang

Har du information om ett evenemang på Göteborgs universitet?

Lägg in det i kalendern!

Kalendern på Göteborgs universitets startsida visar öppna evenemang som riktar sig till en bred allmänhet.
Har du ett evenemang som platsar i den öppna kalendern, hör av dig till redaktionen.

Sidansvarig: Mikael Stoltz|Sidan uppdaterades: 2016-06-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?