Till startsida
Webbkarta
An error occurred: javax.servlet.jsp.JspTagException: Current slot is not a valid slot [20>2]

Kalendarium

Spionen i fickan

Tid: 2015-04-01 kl 12:00
Plats: Jonsereds herrgård, William Gibsons väg 21

Evenemangstyp: Seminarium

Storebror ser oss - och registrerar oss. Fast han är inte längre diktatorn på Sanningsministeriets TV-skärm i Orwells Oceanien. Numera heter han ibland Google, ibland Facebook och övervakar oss med hjälp av digitala infiltratörer i våra mobiltelefoner. Men hur mycket vet han egentligen om oss? Och vem är det som avslöjat det? Svaret på den frågan är förmodligen i nio fall av tio detsamma. "Vi själva."

Föreläsare: Leif Denti är postdoktor på Psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet och Christopher Kullenberg forskare på Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori vid Göteborgs universitet.

Äventyr i tidningarnas värld

Tid: 2015-04-08 kl 12:00
Plats: Jonsereds herrgård, William Gibsons väg 21

Evenemangstyp: Seminarium

Vad kan den krisdrabbade mediebranschen lära av historien? Och var söker man svaret på den frågan? I redaktionsarkiven? I pressforskarnas tabeller? I Harry Hjörnes memoarer?

Föreläsare: Lennart Weibull är seniorprofessor vid SOM-institutet och Annika Bergström docent i massmedieforskning vid Göteborgs universitet. Pär-Arne Jigenius var 1973-89 chefredaktör för GT, 1990-93 chefredaktör för GP och 1993-2000 allmänhetens pressombudsman.

FORSKARFRUKOST Hälsan - privatsak eller nationell plikt?

Tid: 2015-04-16 kl 07:30
Plats: Condeco, Ö Hamngatan 46-48, Göteborg

Evenemangstyp: Föreläsning

Kom och ät frukost med en forskare. Under tre dagar arrangerar vi forskarfrukostar där vi tar upp viktiga och samhällsaktuella ämnen. Frukostpaket till rabatterat pris.

Föreläsare: Medverkande: Wilhelm Kardemark, fil.dr. i religionsvetenskap, Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion, Göteborgs universitet.

Den goda döden

Tid: 2015-04-16 kl 09:30
Plats: Jonsereds herrgård, William Gibsons väg 21

Evenemangstyp: Seminarium

Om eutanasi (dödshjälp) och läkarassisterat självmord år meningarna isär. Ordet eutanasi kommer från grekiskan och betyder en god död. Frågan om eutanasi och läkarassisterat självmord har länge debatterats i stora delar av västvärlden.

Föreläsare: Medverkar gör Lars Sandman, professor i vårdetik vid Högskolan i Borås och Linköpings universitet och Gunnar Eckerdal, överläkare, onkologiska kliniken, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Har livet ett egenvärde?

Tid: 2015-04-16 kl 18:30

Evenemangstyp: Samtal

Det är på liv och död att vara människa. För många är varje dag en bokstavlig kamp för livet. Men finns det ett givet värde på människans liv? Varför iså fall? Är det att människan är dödlig som ger livet ett värde? Och vem avgör hur mycket ett liv är värt? Välkommen till ett samtal i Hagakyrkan där vi låter frågorna vara lika viktiga som svaren.

Föreläsare: Medverkande: Bengt Brülde, professor i praktisk filosofi, Göran Greider, författare och journalist. Samtalsledare: Eva Staxäng.

FORSKARFRUKOST Reservdelsmänniskan

Tid: 2015-04-17 kl 07:30

Evenemangstyp: Föreläsning

Kom och ät frukost med en forskare. Under tre dagar arrangerar vi forskarfrukostar där vi tar upp viktiga och samhällsaktuella ämnen. Frukostpaket till rabatterat pris.

Föreläsare: Christine Quarfood, docent i idéhistoria, Göteborgs universitet

Maten - om att leva eller överleva

Tid: 2015-04-17 kl 15:00

Evenemangstyp: Samtal

Att intressera sig för mat är för många i världen en fråga om liv och död. Men även i vårt överflödssamhälle verkar mat ofta handla om överlevnad. Myndiga kostråd visar på detaljnivå vilka näringsämnen vi behöver, och löpsedlarna varnar för tillsatser vi ska undvika. Men vad är egentligen viktigt? Hur hänger näringsvärde ihop med njutning, gemenskap och estetik?

Föreläsare: Mats-Eric Nilsson, författare och journalist, Marie Alminger, biträdande professor i Livsmedelsvetenskap, Chalmers, Mats Nordström, krögare och kock, Magasinet på Härön, gastronomiskt ansvar på Way Out West. Samtalsledare: Tomas Pettersson.

FORSKARFRUKOST "En miljon svenskar lider av..."

Tid: 2015-04-18 kl 09:00

Evenemangstyp: Föreläsning

Kom och ät frukost med en forskare. Under tre dagar arrangerar vi forskarfrukostar där vi tar upp viktiga och samhällsaktuella ämnen. Frukostpaket till rabatterat pris.

Föreläsare: Henrik Sjövall, professor och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Om människans plats i universum

Tid: 2015-04-18 kl 12:00

Evenemangstyp: Samtal

Är vår planet den enda i universum som härbärgerar intelligent liv, eller är det tvärtom så att universum kryllar av högstående civilisationer? Om det senare är fallet, varför har vi då inte hört av dem? Och säger denna tystnad något om vår egen civilisations framtidsutsikter? Det är frågor som kan behandlas med filosofiska, matematiska och naturvetenskapliga metoder.

Föreläsare: Olle Häggström, professor i matematisk statistik, Sara Blom, teknologie doktor i fysik, präst i Svenska kyrkan.

Döden på 140 tecken

Tid: 2015-04-18 kl 13:00

Evenemangstyp: Samtal

Vår privata sorg är idag ofta inte längre så privat. I sociala medier visar vi upp vår saknad och vågar visa att vi känner sorg. När blev det viktigare att dokumentera och distribuera det vi är med om än att uppleva det vi är med om medan det pågår? Varför prioriterar vi medierad interaktion med dem som inte är närvarande framför umgänge med dem som är det?

Föreläsare: Anna Davidsson-Bremborg, docent i religionssociologi, präst i Svenska kyrkan, Nanna Gillberg, forskare Gothenburg Research Institute (GRI), Bengt Johansson, professor i journalistik och masskommunikation, Göteborgs universitet. Samtalsledare: Malin Oest

Barns och ungas existentiella frågor

Tid: 2015-04-18 kl 14:00

Evenemangstyp: Samtal

Massmedierna fylls av larmrapporter och varningar kring nätmobbning och sexuella övergrepp. Samtidigt visar det sig att chattar och diskussionsforum är bokstavliga livlinor för många unga som brottas med existentiella frågor. Vilka livsfrågor låter vi barn själva ta ansvar för? Hur ska vuxna förhålla sig till ungas nätanvändning?

Föreläsare: Katarina Westerlund, docent i systematisk teologi med livsåskådningsforskning, Uppsala universitet, Elza Dunkels, docent i pedagogiskt arbete, Umeå universitet. Samtalsledare: Ylva Leitzinger.

Fascinationen för fiktiva världar

Tid: 2015-04-18 kl 15:00

Evenemangstyp: Samtal

Oftast lockas vi av det som vi står maktlösa inför. Det okontrollerbara. Förr var det kanske skräcken för en överhet, numera är det naturen och dess krafter som utgör hotet. Men det som förr ansågs vara science fiction är i dag en realitet eller åtminstone på gränsen till det ¿ som exempelvis flygande bilar och syntetiska människor, sk androider, med känslor. Varför söker vi oss till fiktiva världar? Vilken frihet ger det oss att utforska det vi inte kan göra i det vardagliga livet?

Föreläsare: Yvonne Leffler, professor i litteraturvetenskap, Göteborgs universitet, Martin Cederwall, professor i teoretisk fysik, Chalmers.

Livets värde när det tar slut

Tid: 2015-04-19 kl 12:45

Evenemangstyp: Samtal

Där den lönsamma människan premieras har tanken om att människan har ett unikt värde oavsett omständigheter svårare att hävda sig. Har livet fortfarande ett värde för den som är svårt sjuk och kanske döende? Vem avgör vad livet är värt? Vad ger hopp och mening i livets slutskede?

Föreläsare: Peter Strang, professor i palliativ medicin, överläkare Karolinska institutet, Anna Österberg, präst vid Bräcke diakoni

Varför finns döden?

Tid: 2015-04-19 kl 14:00

Evenemangstyp: Föreläsning

Evig ungdom och evigt liv är något som människan i alla tider strävat efter. Vad är åldrande? Varför åldras och dör organismer och människor? Vad finns det för biologiska och evolutionära skäl? Vore det bra om vi kunde förhindra åldrande och död?

Föreläsare: Helen Nilsson Sköld, docent i marin zoologi, Göteborgs universitet och Havets Hus.

I glömda poeters sällskap

Tid: 2015-04-22 kl 18:00
Plats: Jonsereds herrgård, William Gibsons väg 21

Evenemangstyp: Föreläsning

Signe Björnberg (Sigge Stark)

Föreläsare: Föredrag av Yvonne Leffler, professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.

Styrketräning för att utveckla snabbhet

Tid: 2015-04-22 kl 18:00
Plats: Pedagogen, Västra hamngatan 25 - Meddelas senare

Evenemangstyp: Seminarieserie, Öppen för allmänheten

Fördelning eller förfördelning? Genus och jämställdhet i forskningsfinansiering och -beredning

Tid: 2015-04-23 kl 13:00

Evenemangstyp: Seminarium forskningsprofil

Snart påbörjas arbetet i forskningsberedningen inför forskningspropositionen 2016. Med anledning av detta bjuder Nationella sekretariatet för genusforskning in till ett seminarium om genus och jämställdhet i forskningsfinansiering och forskningsberedning.

Föreläsare: Program kommer inom kort!

Seminarium om Harry Martinson

Tid: 2015-05-06 kl 12:00
Plats: Jonsereds herrgård, William Gibsons väg 21

Evenemangstyp: Seminarium

Seminarium om Harry Martinson (Mer information inom kort)

De vita bussarna och Folke Bernadotte

Tid: 2015-05-09 kl 09:00

Evenemangstyp: Föreläsning, Öppen Föreläsning, Öppen för allmänheten, Samtal

Våren 1945 genomförde Svenska Röda korset under ledning av greven och diplomaten Folke Bernadotte räddningsaktionen "De vita bussarna". Tack vare den kunde under andra världskrigets två sista månader omkring 15 000 människor befrias ur tyska koncentrationsläger.

Föreläsare: Medverkar gör bland många andra Majgull Axelsson, Peter Örn, Cecilia Wikström, Folke Berndotte jr, Tomas Hammarberg och dessutom en av bussförarna som körde den våren. För fullständigt program över medverkande: klicka på pdf-filen nedan.

I glömda poeters sällskap

Tid: 2015-05-21 kl 18:00
Plats: Jonsereds herrgård, William Gibsons väg 21

Evenemangstyp: Föreläsning

Sophie Elkan

Föreläsare: Föredrag av Jenny Bergenmar, lektor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.

Högskolepedagogisk konferens i Göteborg (HKG 2015)

Tid: 2015-10-22
Plats: Pedagogen, Västra hamngatan 25

Evenemangstyp: Konferens

Konferensen inbjuder lärare och undervisande personal till diskussion, erfarenhetsutbyte och inspiration.

Föreläsare: Meddelas längre fram.


Sida 20 av  

Lägg till evenemang

Har du information om något evenemang på Göteborgs universitet?

Lägg in det i kalendariet!

Kalendern på Göteborgs universitetes startsida visar öppna evenemang som riktar sig till en bred allmänhet. Har du ett evenemang som platsar den öppna kalendern, hör av dig till redaktionen.

Till sidans topp