Religion, ritualer och tvång. Kliniska perspektiv.

Öppen för allmänheten, Seminarium

Ett öppet seminarium med professor emerita Kate Loewenthal, University of London, om religiösa ritualer och tvång. Hur kan detta hanteras i klinisk praktik?

Välkommen till ett öppet seminarium med professor emerita Kate Loewenthal, University of London, om religiösa ritualer och tvång och hur dessa kan skiljas ifrån varandra och hanteras i klinisk praktik.

Kate Loewenthal fokuserar på följande frågor som illustreras med kliniska exempel och aktuell forskning.

1. Religiösa ritualer har ofta betraktats som tecken på tvångsmässiga besvär. Stämmer detta och hur kan det i så fall förstås?
2. Bidrar religion till tvångsmässiga besvär?
3. Religiösa personer kan se sina symptom som uttryck för något heligt. Komplicerar ett sådant förhållningssätt tendensen att söka hjälp, och själva behandlingen. I så fall hur?

Seminariet hålls på engelska.

Professor Loewenthal rekommenderar också några artiklar i ämnet. Om du vill ha dessa inför seminariet så meddela det vid anmälan!

Alla är varmt välkomna. Anmäl dig till Elisabeth Punzi.

Föreläsare: Kate Loewenthal, professor emerita i psykologi vid Royal Holloway, University of London. Kate Loewenthal är verksam som editor för Mental Health, Religion & Culture och har bland annat författat texter för American Psychological Association på ämnet religion, kultur och mental hälsa.

Datum: 2017-01-19

Kategorier: Humaniora, Medicin, Religion, Forskning, Psykologi

Arrangör: Nätverket för religion och klinisk psykologi i samarbete med Nätverket för medicinsk humaniora och Centrum för kultur och hälsa

Plats: Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori T219, Olof Wijksgatan 4