Webb-TV: Slittåliga trehjulingar ska göra livet enklare i Ghana

Nyhet: 2010-10-25

Slittåliga, motordrivna trehjulingar ska göra livet enklare för invånarna på Ghanas landsbygd. Bakom satsningen står en grupp masterstudenter från Handelshögskolan.

Socialt entreprenörskap är framtiden. Det anser åtminstone Fredrik Andersson, som tillsammans med några kamrater på entreprenörsprogrammet har startat projektet BUV Ghana. Målsättningen är att göra det enklare att transportera varor och människor på Ghanas landsbygd med hjälp av BUV:s (basic utility vehicles) - specialbyggda trehjulingar som klarar av hård körning på dåliga vägar.
- På lång sikt hoppas vi kunna starta egen produktion av fordonen i Ghana. Men till en början sätter vi upp ett BUV delivery service system, ett slags leverantörsbolag med lokala entreprenörer som ska försörja samhället med transporttjänster. Det kan exempelvis gälla transport av vatten, sand eller skolbarn, säger Fredrik Andersson.

Entreprenörerna på plats får till en början hyra sin BUV, som efter några års avbetalning blir deras egen. Den första företagaren startade sin verksamhet för ett par månader sedan och förhoppningen är att ytterligare två ska vara igång innan året är slut.
- Vinsten som föraren tar hem är dubbelt så stor som en normal medelinkomstlön i Ghana, säger Chris Steele, marknadsföringsansvarig i projektet.

Studenterna som arbetar med BUV Ghana gör det på ideell basis, men målet är att projektet i sig ska vara vinstdrivande.
- Alla pengar som vi drar in kommer att användas till att bygga upp ett utbildningsinstitut för de blivande entreprenörerna, och till en verkstad för fordonen, förklarar Chris och berättar att det även finns planer på att skicka två masterstudenter till Ghana nästa år.

- Nästa steg är att man på forskningsnivå undersöker hur man på bästa sätt kan genomföra ett projekt som vårt, fortsätter Fredrik. Kan man då komma fram till vilket sätt som är mest effektivt så ser jag väldigt stora fördelar med socialt entreprenörskap.

Se reportaget:

TEXT: CALLE BJÖRNED