Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Surface characterization of insulin-coated Ti6Al4V medical implants conditioned in cell culture medium: An XPS study

Artikel i vetenskaplig tidskrift
Författare Andrey Shchukarev
Behnosh Öhrnell Malekzadeh
Maria Ransjö
Pentti Tengvall
Anna Westerlund
Publicerad i Journal of Electron Spectroscopy and Related Phenomena
Volym 216
Sidor 33-38
ISSN 0368-2048
Publiceringsår 2017
Publicerad vid Institutionen för odontologi
Institutionen för kliniska vetenskaper, sektionen för anestesi, biomaterial och ortopedi, Avdelningen för biomaterialvetenskap
Institutionen för odontologi, sektion 3
Sidor 33-38
Språk en
Länkar https://doi.org/10.1016/j.elspec.20...
Ämnesord Cell culture medium, Insulin, Proteins at interface, Titanium implant, XPS
Ämneskategorier Medicinsk bioteknologi, Biomaterialvetenskap

Sammanfattning

© 2017 Elsevier B.V.Surface characterization of insulin-coated Ti6Al4V medical implants, after incubation in α-minimum essential medium (α-MEM), was done by X-ray photoelectron spectroscopy (XPS), in order to analyze the insulin behavior at the implant – α-MEM interface. In the absence of serum proteins in cell culture medium, the coated insulin layer remained intact, but experienced a time-dependent structural transformation exposing hydrophobic parts of the protein toward the solution. The presence of fetal bovine serum (FBS) in the medium resulted in partial substitution of insulin by serum proteins. In spite of some insulin release, the remaining coated layer demonstrated a direct surface effect by stabilizing the structure of protein competitors, and by supporting the accumulation of calcium and phosphate ions at the interface. A structurally stable protein layer with incorporated calcium and phosphate ions at the implant–tissue interface could be an important prerequisite for enhanced bone formation.

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2012-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?