Forskarbloggar

Många av våra forskare är aktiva bloggare och skriver återkommande om aktuella ämnen.

Bloggarna är sorterade på ämnesområden.

Politik, ekonomi och samhälle

GRI-bloggen
Om bland annat företagsekonomi, etnologi, sociologi och pedagogik. Drivs av forskare vid Gothenburg Research Institute, ett tvärvetenskapligt forskningsinstitut vid Handelshögskolan, Göteborgs universitet.
gri-bloggen.se

SOM-institutet/Henrik Ekengren Oscarsson
Henrik Ekengren Oscarsson är professor i valforskning och föreståndare för SOM-institutet vid Göteborgs universitet.
henrikoscarsson.com

Ulf Bjereld
Medverkar kontinuerligt i medier som skribent och som kommentator till aktuella politiska händelser. Professor i statsvetenskap.
ulfbjereld.blogspot.se

Marie Demker
Marie Demker forskar bland annat om framväxten av europeiska främlingsfientliga partier, politiska motsättningar mellan landsbygd och stad och det nya medielandskapets skiljelinjer. Professor i statsvetenskap och prodekan vid samhällsvetenskapliga fakulteten.
vanstrastranden.wordpress.com

Joakim Ruist
Forskar om ekonomiska effekter av och attityder till invandring institutionen för nationalekonomi.
joakimruist.blogspot.se

Henrik Lundberg
Främsta forskningsintressen är kunskaps- och vetenskapssociologi, klassisk och modern sociologisk teori samt religionssociologi. Forskare i sociologi.
sociologiskasmulor.blogspot.se/

Helena Lindholm
Professor i freds- och utvecklingsforskning, med ett speciellt intresse för Mellanöstern; för flyktingskap och global migration. Skriver om globala frågor och samhällsutmaningar, men också om högre utbildning och forskning
helenalindholm64.blogspot.se/

Politologerna
Syftet med bloggen är att bidra med välgrundade, ofta empiriska och lättillgängliga analyser av svensk politik. Bloggen förmedlar forskning men även enkla deskriptiva resultat och analyser. Sex av forskarna som skriver är verksamma vid Göteborgs universitet.
politologerna.wordpress.com/

Journalistik och medier

Bengt Johansson
Bengt Johansson bloggar om aktuell medieforskning. Professor vid institutionen för journalistik och massmedier och forskar om olika aspekter av medier, makt och demokrati.
bengtjohansson.blogspot.se

Ulrika Hedman
Ulrika Hedman bloggar om journalistik, medier och forskningskommunikation. Doktorand vid institutionen för journalistik och massmedier.
eftertankt.com

Språk och litteratur

Anna Blennow
Forskare i latin och bloggar utgångspunkt i ett forskningsprojekt om guidebokens historia med fokus på staden Rom, men också med en vidare tematik om resande och reselitteratur.
A Guide-Blog to Rome - www.annablennow.wordpress.com

Andrea Castro
Docent och lärare i spanska, bloggar på spanska.
Texturas (textos y culturas)

Lars Lönnroth
Arbetar med en nyöversättning av Den poetiska Eddan med kommentar. Detta arbete redovisas kontinuerligt i bloggen. Professor emeritus i litteraturvetenskap.
Eddabloggen

Klassiska språk
En kollektivblogg där forskare och lärare från Institutionen för språk och litteraturer skriver.
klassiskasprak.blogg.gu.se

Jonas Landgren
Forskare inom krishantering: hur myndigheter skapar en lägesbild, organisering av krisinsatser, betydelsen av effektiv informationshantering vid komplexa händelser mm. Institutionen för tillämpad IT.
jonaslandgren.com

Fredrik Bergstrand
Om teknologi, design och emergency response. Institutionen för tillämpad IT.
fredrikbergstrand.se

Tomas Lindroth
Blogg om laptoping, digitala medier och mellanmänskligt mediebruk.
Institutionen för tillämpad IT.
laptoping.lindroth.com

Miroslaw Staron
Forskare inom software engineering och software metrics. Institutionen för data- och informationsteknik.
metrics.blogg.gu.se

Olle Häggström
Professor i matematisk statistik. Hans huvudsakliga forskningsintresse är sannolikhetsteori. Utöver det har han breda intellektuella intressen främst i riktning mot filosofi, klimatvetenskap och futurologi.
haggstrom.blogspot.se/

Filosofi, lingvistik och vetenskapsteori

Christian Munthe
Om moralfilosofi, etik mm. Professor i praktiskt filosofi.
philosophicalcomment.blogspot.se/

Christopher Kullenberg
Bloggar om internet och filosofi. Forskare i vetenskapsteori.
www.christopherkullenberg.se/

David Brax
Forskar om hatbrott och hatbrottslagstiftning.
david.brax.nu/blog/

Gustaf Nelhans
Blogg om scientometri och vetenskapsteori.
www.roundabout.se/wp/

Historia, religion och idé- och lärdomshistoria

Kennet Nyberg
Bloggar om globalt vetenskapligt resande under 1700-talet, allmän historia, digital humaniora, digital pedagogik samt forskningspolitik. Docent i historia.
Tidens skiften - kennethnyberg.org/

Johan Kärnfelt
Om den svenska amatörastronomins historia. Docent i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet.
amatorastronomi.wordpress.com

Historiska studier
En blogg om antikvetenskap, arkeologi och historia. Gruppblogg skriven av forskare och lärare vid Institutionen för historiska studier.
historiskastudier.blogg.gu.se

Religionsvetenskapliga kommentarer
Här erbjuds religionsvetenskapliga perspektiv på aktuella händelser som på olika sätt rör religion. De som skriver på RVK är alla forskare verksamma vid olika svenska universitet, däribland Göteborgs universitet.
religionsvetenskapligakommentarer.blogspot.se

Sidansvarig: Webbredaktion|Sidan uppdaterades: 2017-11-10