• Ny metod främjar ögonkontakt med autistiska barn

[2017-05-24] En ny metod utvecklad vid Göteborgs universitet har positiva effekter i behandling av barn med autism. Det visas i en avhandling från Göteborgs universitet där den här metoden jämförts med andra.

• Tydligare kriterier för ansvar vid humanitära interventioner kan minska risk för övergrepp

[2017-05-24] Tydligare kriterier för vilka länder som har ansvar att agera kan motverka att omvärlden står passiv när övergrepp sker mot civilbefolkningar. Sådana kriterier kan också bidra till att kostnaderna för humanitära interventioner fördelas rättvist mellan olika länder. Det slås fast i en avhandling från Göteborgs universitet, som också beskriver hur sådana kriterier bör se ut.

• Världsledande arkeolog föreläser om Kretas minoiska bronsålderskultur

[2017-05-23] Den minoiska kultur som utvecklades under bronsåldern på Kreta är temat för Félix Neubergh-föreläsningen i arkeologi vid Göteborgs universitet. Den 30 maj talar professor Nanno Marinatos på temat "The Solar Goddess of Minoan Crete".

• Stödet till par som genomgår fosterdiagnostik kan bli bättre

[2017-05-23] Att gå igenom behandling med fosterdiagnostik på embryon i samband med provrörsbefruktning ställer båda parter i en parrelation inför svåra beslut. För vissa finns en ökad risk för ångest och depression. Det är därför bland annat viktigt att stöd i samband med diagnostiken ges till både mannen och kvinnan. Det visar en ny avhandling från Göteborgs universitet.

• Tarmfloran har nyckelroll vid behandling med klassisk diabetesmedicin

[2017-05-23] Nu klarnar bilden av hur det klassiska diabetesläkemedlet metformin verkar i kroppen. En studie vid Sahlgrenska akademin och universitetet i Girona indikerar att den kliniska effekten - stabilare blodsocker - uppnås via påverkan på tarmfloran.